Bakar 28. ožujak 2022. Alma Hess

Bakrani vrijedne navike stječu od malih nogu

Bakrani vrijedne navike stječu od malih nogu
Osim što su napunili baterije, ovakva pustolovina oplemenila je učenike i obogatila ih kao male ekologe, volontere i zaljubljenike u bakarski kraj.

U ova užurbana vremena kada moderan način života ostavlja trag na svima nama često zaboravljamo koliko je važno boraviti u prirodi. Vrijeme provedeno na svježem zraku, u igri, zajedništvu, istraživanju i pokretu izvrsno utječe na djecu i njihov razvoj. Stoga su učenici OŠ Bakar u sklopu izvanučioničke nastave proveli divan dan u prirodi ostvarivši planirane programske sadržaje izvan svojih učionica. U pratnji svojih učiteljica i članova KUU “Sklad” učenici su se uputili na novu šetnicu iznad Bakra do izvora Potočina i Dobrica, koju su mjesecima marljivo uređivali bakarski volonteri; ljudi dobre volje, velikog srca i ljubavi prema svom gradu. I najmlađi učenici željeli su dati svoj doprinos. Željeli su pokazati da i oni znaju puno o volontiranju jer volontiranjem činimo promjene u društvu.


Veselu povorku bakarskih osnovnoškolaca pratilo je ranoproljetno sunce koje se krajem ožujka potrudilo grijati jače nego inače. Čak se i hladna bakarska bura odlučila smiriti pa je pozdrav proljeću i zavičaju bio prava oda radosti i veselja. Učenici su učili otkrivanjem, stvaranjem, zamišljanjem, maštanjem i istraživanjem, a uz pomoć svojih učiteljica koje su planirane aktivnosti, ciljeve i zadaće jasno i temeljito osmislile učenici su puno toga naučili. Skakanje po krivudavim puteljcima, snalaženje u zelenoj šumici, razumijevanje prirodnog okoliša samo su neki od zadataka koje su učenici kroz igru uspješno rješavali. Boravak na svježem zraku probudio je njihovu maštu koja ni ovaj put nije imala granice. Slobodno su smišljali neke nove igre, zadavali si iznova drugačije izazove, a od predmeta iz okoline izrađivali su razne kreacije. Putem su mirisali cvijeće, trčali su za prvim proljetnim leptirima i osluškivali ptičji pjev. Pokazali su da im ni vrtlarski radovi nisu strani, pa su s veseljem stavili rukavice i pomogli u uređenju bakarske šetnice. Dobrovoljno su uložili svoje vrijeme i svoje male snage za zajedničke volonterske aktivnosti, dobrobit i poboljšanje kvalitete života u zajednici. Osim što su napunili baterije, ovakva pustolovina oplemenila je učenike i obogatila ih kao male ekologe, volontere i zaljubljenike u bakarski kraj.


“Zahvaljujemo predsjednici KUU Sklad gospođi Dunji Vladislović na izvrsnoj organizaciji, članovima Sklada gospodinu Franji Viciću i Miljenku Husanu, Frediju Šegulji i profesoru Bori Štrbcu na odličnom vodstvu i dobroj volji. Veliko hvala fotografu Miljenku Šegulji koji je naš dan ovjekovječio predivnim uspomenama i Turističkoj zajednici Grada Bakra na ukusnim baškotićima i sokovima kojima smo se u hladovini zelene šume s veseljem osvježili i okrijepili. Priroda ima iznenađujuće pozitivne dobrobiti za zdravlje čovjeka. Kada djeca usvoje naviku odlaska u prirodu od najranije dobi, velika je vjerojatnost da će je zadržati tijekom čitavog života. Za više spretnosti, zdrave igre i manje pretilosti dijete se mora kretati i boraviti u prirodi. Penjanje na stabla, valjanje u travi i razbijena koljena dio su sretnog djetinjstva. I zato više vremena provodimo na travnatim površinama, dalje od ekrana, elektroničkih uređaja koji crpe energiju i zatupljuju osjetila. Budimo djeci uzor i oduševljeno ih vodimo kroz prirodu. Pokažimo im da uz dobru volju, aktivnost i trud doprinosimo sebi i svima koji nas okružuju”, poručuju iz Osnovne škole Bakar.