Bakar 20. svibanj 2022. D.V., Foto: M. Šegulja

Bakranima se na radionici pridružili učenici iz Ukrajine

Bakranima se na radionici pridružili učenici iz Ukrajine
U Domu kulture Matija Mažić osnovnoškolci iz Bakra, Krasice i Kukuljanova te mladi gosti iz Ukrajine učili dizajnirati stripove. 

Ovogodišnja, četvrta po redu, škola grafičkog dizajna u Bakru “Ba- haus 2022” započela je na najljepši mogući način- radionicom mladih dizajnera. Učenicima nižih razreda osnovnih škola iz Bakra, Krasice i Kukuljanova pridružilo se i nekoliko učenika iz ratom pogođene Ukrajine. 


U velikoj su dvorani Doma kulture Matija Mažić učenici, stručno vođeni iskusnim prosvjetnim radnicima Barbarom Argentin Štiglić, Bosiljkom Vrban Arh i Almom Hess, učili dizajnirati stripove. 

Savladavši osnove dizajniranja stripa i sami su dobili priliku i postali njegovi dizajneri: svaki je polaznik složio priču, osmislio izgled likova i dizajnirao njegovu kompoziciju. Pri tome su mladi dizajneri u svojim radovima iskazali vrlo visoku razinu kreativnosti.


“Radionica se provodi u suradnji s Osnovnom školom Bakar koja podupire projekt, jer svi smo svjesni činjenice da se zbog nedovoljnog broja školskih sati likovne kulture u školama, treba snalaziti na druge načine kako bi se djeci prenijela  znanja potrebna za život. Zato je bitno da ideja Ba- hausa kao škole vizualnog dizajna zaživi i ove godine, postane i ostane jedan kontinuitet kao potpora školskom programu na koji se ne može utjecati”, ističe Dunja Vladislović, predsjednica KUU Sklad.


Projekt Škole vizualnog dizajna Ba- haus u organizaciji KUU Sklad Bakar podupiru Grad Bakar i Ministarstvo kulture i medija RH. Opći cilj edukativnog projekta je razvoj umjetničke vizije, ljubavi prema čitanju i stjecanje osnova timskog rada, kao i upoznavanje djece s principima “Održivog dizajna”. Drugim riječima projektiranjem objekta u skladu s načelima društvene, ekonomske i ekološke održivosti, upoznati djecu s grafičkim dizajnom i upotrebom dizajna u svakodnevnom životu te naučiti djecu kako ideju i viziju pretvoriti u stvarnost.


Ovogodišnje, vrlo uspješne radove mladih bakarskih dizajnera, ali i prošlogodišnje, koji nisu bili prikazani javnosti, zainteresirani će moći vidjeti na zajedničkoj završnoj izložbi 5. lipnja u prostorima KUU Sklad.