Bakar 15. veljača 2022. Izvor: KUU Sklad

Bogatim programom KUU “Sklad” obilježava 145. godina

Bogatim programom KUU “Sklad” obilježava 145. godina
Kulturno umjetnička udruga "Sklad" obilježava 145. godina djelovanja i predstavlja novi projekt “Triptih Feminea”

Kulturno umjetnička udruga “Sklad” ove godine slavi 145. rođendan. Udruga je osnovana 08. studenog davne 1877. godine u Bakru i jedna je od najstarijih udruga u Hrvatskoj. 

“Bilježimo nekoliko prekida u djelovanju, ali svaki put nas odgovornost prema ovom divnom nasljeđu opet vrati u život. U proteklih 7 godina, Sklad je ojačao i to kroz 4 sekcije: Mješoviti zbor, Komorni sastav, Sekciju za vizualne umjetnosti i volonterski centar Bakar++”, ističe Dunja Vladislović, predsjednica KUU Sklad Bakar.

Sklad je organizator niza prepoznatljivih manifestacija: Uskrsa u Bakru, Edukacijskog klasičnog ciklusa, eko smotre zborova U skladu s prirodom, Ba- Haus škole vizualnog dizajna, kao i volonterskih akcija u sklopu programa Bakar++. Uz to aktivni je pokretač projekata unapređenja civilnog društva i kvalitete življenja lokalne zajednice. 


“Ljubav prema baštini, želja za permanentnim osobnim razvojem, međugeneracijska solidarnost, uvažavanje različitosti, a posebno tolerancija, osnovna su pretpostavka na kojoj gradimo programe, ali i suradnju s udrugama i inicijativama u Hrvatskoj i šire”, poručuje Vladislović. 

Kroz povijest bilježe se plodne godine djelovanja u kojima je Sklad nosio društveni i zabavni život Bakra i okolice. U sklopu udruge djelovale su razne sekcije: mješoviti zbor, tamburaški orkestar, limena glazba, glumačka sekcija. Posebno se može istaknuti period u kojem je Sklad vodio Artur Gervais, zborovođa, orguljaš, učitelj pjevanja u “Nautici”.  

“U 145 godina postojanja Sklad je imao nekoliko prekida u radu- posljednji put od 1975. do 1999. kada se revitalizirao kroz uspješne sekcije muške i ženske klape, koje su se 2015. transformirale u sekcije mješovitog i komornog zbora kao u začecima Sklada, kada je ta udruga bila nositelj kulturnog života u Bakru i okolici i kada je Sklad stvarao sadržaj koji su rado konzumirali stanovnici šire okolice Bakra. U periodu od 2015. do danas Sklad se afirmirao kao moderna i ambiciozna udruga koja prihvaća odgovornost i gradi s lokalnom zajednicom bogat kulturni i društveni program u Bakru. Pod drevnim geslom 'Skladno naprijed' okuplja oko sebe udruge civilnog društva i volontere i gradi ekosustav koji je u sedam godina iznjedrio kvalitetne i prepoznatljive programe u suradnji s renomiranim domaćim i svjetskim umjetnicima, mladim umjetnicima i mnogim amaterskim zborovima i društvima”, ističe Vladislović.

Obljetničku 2022. godini "Sklad" posvećuje hrvatskoj baštini i hrvatskom glazbenom stvaralaštvu kroz već prepoznatljive programe, ali nekoliko novih zanimljivih glazbenih poslastica.


Među planiranim programima ističu se odlični koncerti u sklopu edukacijskog klasičnog ciklusa (Pergolesi: Stabat Mater) i Večer hrvatskih skladatelja (Zajc, Lisinski, Jelčić,  Prašelj,  Degl’Ivellio), 7. Eko smotra zborova 'U skladu s prirodom’, koncertna gostovanja (Varaždinski komorni orkestar, Camerata Garestin, gudački kvartet Cadenza, ansambl Minstrel, trio Solemnis, duo Rucner-Jembrišak i duo Lazar- Has), Koncertna izvedba opere ‘Nikola Šubić Zrinjski’, Svečani koncert povodom 145. godišnjice Sklada (Pergolesi, Mozart, Haendel,  Brahms, Mendelssohn,  Rachmaninoff, Čajkovski, Puccini,  Mokranjac,  Bartok , Britten, Cohen) i Stručni skup na temu kulturnog amaterizma i radionice pjevanja i sviranja.

“Programom obuhvaćamo nekoliko odrednica našeg rada; stremljenje k visoko umjetničkim izvedbama kroz koje rastemo kao ansambl, edukativni karakter programa koji možemo ponuditi i mladoj i svekolikoj publici, te atraktivnost naslova i autora kao i različitost stilova koje predstavljamo. Takav program iziskuje znalački, ozbiljan i posvećen rad. Želja nam je ponuditi publici ljepotu uživanja u glazbi, a uz pomno birani program i upoznavanje s novim sadržajem, a ansamblima omogućiti napredak u vokalnom i umjetničkom izričaju”, poručuje Vladislović. 

Novi projekt suradnje: “Triptih Feminea”

Ženski zbor “Sklad” je u 2021. godini ostvario suradnju s poznatim hrvatskim dirigentom, glazbenim pedagogom i solo pjevačem, voditeljem mnogih zborskih natjecanja i umjetničkim voditeljem u “Ladu”, Bojanom Pogrmilovićem. 


Prilikom gostovanja MPZ INA Zagreb u Bakru Pogrmilović je procijenio da je Ženski zbor "Sklad" odličan zbor koji je kadar nositi se sa zahtjevnim natjecanjima, ali i surađivati s odličnim i nagrađivanim zborovima diljem Hrvatske. Iz te ideje i inicijative izniknuo je i novi projekt suradnje triju ženskih vokalnih sastava: Ženskog zbora "Sklad" iz Bakra, Ženske vokalne skupine “Pučpuljike” iz Čakovca i Vokalnog ansambla "Contesse" iz Suhopolja, pod nazivom “Triptih Feminea”.

Ženski zbor "Sklad" je pod vodstvom dirigentice Nade Matošević Orešković ostvario niz zapaženih nastupa u protekloj godini i time privukao pažnju publike, ali i stručne javnosti. Ova suradnja s dva odlična i višestruko nagrađivana ženska ansambla je za "Sklad" velika čast i pokazatelj da se predanim i upornim radom i iz manje sredine mogu iznjedriti odlični rezultati, te da kulturni amaterizam nudi širokoj publici besplatne programe visoke kvalitete.

Osnovna ideja projekta je prezentiranje ljepote ženskog višeglasnog pjevanja koje će tri ansambla predstaviti u različitim manirima: klasičnom, modernom i tradicionalnom, i to kroz tri koncertna nastupa zborova u sve tri destinacije: Bakru, Čakovcu i Suhopolju od svibnja do rujna 2022. godine.


Sva tri kulturno umjetnička amaterska društva, osim ljubavi prema glazbi gaje i ljubav prema svojoj zajednici i zavičaju kojeg kroz koncertna gostovanja prezentiraju. Tako će svaki zbor u sklopu organizacije koncerta u svojem gradu osigurati obilazak i upoznavanje lokalnih znamenitosti, te omogućiti dijalog gostujućih zborova s aktivnim sudionicima u društvenom životu: udrugama, pojedincima i lokalnom samoupravom, koji će biti temelj održivosti i širenja opsega ovog projekta u narednim godinama. 

“Možemo istaknuti još neke horizontalne teme koje provlačimo kroz ovaj projekt kao što je sve veća zastupljenost žena u odnosu na muškarce u kulturnom amaterizmu- u vokalnim ansamblima i folklornim skupinama pa se sada već može reći da su žene u Hrvatskoj nositeljice kulturnog amaterizma”, ističe Vladislović.

Zanimljivo će biti akcentirati poveznice i različitosti tri hrvatske regije, Primorja, Međimurja i Slavonije, s posebnim akcentom na tri narječja koja čine jezični identitet i uklapa se u "Zlatnu formulu hrvatskoga jezika ča- kaj- što" koje ujedinjuje Hrvatsku (jezično, identitetski, kulturološki i politički), a koju je Ministarstvo kulture RH stavilo na listu nematerijalne kulturne baštine. 

“Ovako ambiciozan cjelogodišnji program za 'Sklad' nije novina, u proteklim godinama vrijedan i kvalitetan rad bakarskoga 'Sklada' prepoznaju i sufinanciraju Grad Bakar, Odjel za kulturu PGŽ, Ured županije PGŽ, Ministarstvo kulture RH, TZ Grada Bakra, niz donatora, firmi i fizičkih osoba. Ove godine pogotovo, očekujemo podršku u cilju široke dostupnosti ovih visokokvalitetnih programa koji će za posjetitelje biti besplatni”, zaključuje predsjednica bakarskog Sklada.