Bakar 21. prosinac 2021. Tekst: Dunja Sabljar, Foto: Miljenko Šegulja

Božićni koncert “Joy to the World” razveselio Bakrane

Božićni koncert “Joy to the World” razveselio Bakrane
“Joy to the World” ili “Radost svijetu” naziv je božićnog koncerta koji je, u organizaciji KUU “Sklad”, održan u bakarskom Domu kulture. 

Uz ženski zbor “Sklad”, pod vodstvom dirigentice Nade Matošević Orešković, nastupili su i njihovi gosti, mješoviti zborovi “Jeka Primorja” iz Rijeke, uz maestra Igora Vlajnića i “Zvijezda Danica” iz Kraljevice, uz maestra Frana Frletu. 


Zborovi su izveli raznovrstan repertoar prigodnih napjeva u nadasve zanimljivim obradama, te njime počastili bakarsku publiku, koja je u velikom broju ispunila Dom Matije Mažića, a koncert iz Bakra prenosio se u live streamu.

Puna dvorana u Bakru između ostaloga je rezultat je predanog rada Udruge “Sklad” na oblikovanju publike kroz održavanje edukativnih koncerata klasične glazbe, gostovanja vrhunskih glazbenih umjetnika, te kvalitetnih amaterskih zborova. 


Božićni koncert u Bakru bio je prilika da se predstavi i uputi priznanje Bakranu Franji Viciću, koji je proglašen za volontera godine PGŽ- a. Volonteri su posebni ljudi, koji imaju potrebu biti u zajednici i svoje znanje, rad i vrijeme ulagati u tu zajednicu i to bez novčane naknade. Oni volontiraju od srca, ali i za svoje srce, za vlastito ispunjenje. Ipak možemo reći da su se kroz volontiranje obogatili jer većina nas razumije i cijeni volontere, a to je najveća vrijednost i nagrada. Tako se je KUU Sklad, koja je i predložila Franja Vicića za volontera godine, na svojoj svečanoj priredbi  zahvalila i odala priznanje  svim volonterima, a posebno ovogodišnjem laureatu. Uz Franja, budući da je Bakar bogat grad i zato što ima ljude koji ga vole i koji za njega svim srcem volontiraju udruga Sklad se prisjetila još dvojice volontera koji nose titule volontera godine PGŽ, Zdravka Wintera i Bore Štrbca.


U “Skladu” su bili jako vrijedni  tokom dvije godine obilježene koronom, pjevali su na Risnjaku, održali smotre zborova, obilježili Uskrs, održali školu dizajna “BaHaus”, ojačali klasični ciklus s nekoliko svjetskih spektakala, pokrenuli snimanje dokumentaraca o bakarskoj čakavštini “ČA da”, sve uz pomoć i suradnju prijateljskih udruga koje su im neprocjenjivi partneri . Sklad se zahvalio i medijima koji ih prate i podržavaju, zahvala je upućena i TZ Grada Bakra koja im  pomaže i kao partner i kao sponzor te Gradu Bakru koji podržava njihov cjelogodišnji rad. Posebnu zahvalu Sklad je uputio dragim gostima na koncertu, “Jeki Primorja“ i dirigentu Igoru Vlajniću, “Zvijezdi Danici” i Franu Frleti te svojoj dragoj maestri Nadi Matošević Orešković.


Ciklus ovogodišnjih glazbenih događanja “Sklad” je nastavio s još dva koncerta, jedan u Domu kulture u Skradu, ponovo s “Jekom Primorja” te u udruzi La Bamba, gdje je “Sklad” ponovio svoj božićni repertoar. Bili su to bili pravi, svečani, veliki božićni koncerti dostojni većih gradova, a posljednji u nizu biti će koncert “Sklada”, “Jeke Primorja” u Baptističkoj crkvi u Rijeci, 27. prosinca u 19 sati, na koji pozivaju sve ljubitelje zborskog pjevanja.