Bakar 18. lipanj 2019.

Brojna događanja ovog ljeta čekaju Bakrane i goste

Brojna događanja ovog ljeta čekaju Bakrane i goste

Šetnja kroz povijest, Raspjevani žal, BIS Fest, Pomorska bitka, Bakarski susreti, Damir Kedžo, Vigor, Klapa Kampanel, Mauro Staraj i La Banda dio su bogatog programa ovogodišnjeg Margaretinog leta. 

U “Margaretino leto” Bakrani će “ušetati” 29. lipnja tradicionalnom “Šetnjom kroz povijest”, koja će posjetitelje ove godine vratiti u doba Marije Terezije i tako obilježiti veliku obljetnicu- 240. godina od kada je Bakar poveljom proglašen slobodnim gradom. 

Gornjim gradom odjekivat će barokna glazba, posjetitelji će uživati u baroknim specijalitetima, a trg Vrata postat će barokni dvorac. Interpretatorica Marjeta Trkman Kravar, kao Marija Terezija, okupljene će povesti u šetnju Bakrom.


Za ovu će priliku Gornji grad biti u potpunosti otvoren pa će posjetitelji imati jedinstvenu priliku razgledati brojne znamenitosti, poput tajanstvenih katakombi, gdje će biti postavljena izložba Miljenka Šegulje.

Program “Šetnje kroz povijest” počinje u 18:00, a nakon svečanog otvorenja Margaretinog leta, ispred Kaštela, koje je na rasporedu u 22:00, druženje će se nastaviti uz koncert Damira Kedže.

Već dan kasnije na rasporedu je “Raspjevani žal”, događanje u sklopu kojeg će se, na Žalu ribara s početkom u 19:00, održati likovna radionica u organizaciji Društva Naša djeca Bakar te susret dječjih zborova u organizaciji “Praputnjarskih slavića”.


“Festival Bakar i serenade” održat će se u petak, 5. srpnja, s početkom 21:00, na Žalu ribara. Na ovom jedinstvenom festivalu izvođači se predstavljaju u interpretacijama u kakvima ih još nismo čuli, a publika pobjednika bira stvaranjem buke. 

“Ove godine, prva pjesma koju će izvođači izvesti bit će iz glazbenog opusa hrvatskog književnika i novinara Ljuba Pavešića- Jamba, a druga s Eurosonga, povodom 30 godina od pobjede grupe Riva na ovom natjecanju s pjesmom Rock me baby”, najavila je Maja Šepac Rožić, pročelnica Ureda Grada. 

Na ovogodišnjem BIS- u nastupaju: Lucija Rajnović, Katja Budimčić, Antonio Krištofić, Tamara Brusić, Nikola Peršić i Koktelsi, Damir Kedžo, Voljen Grbac i Martina Majerle, a voditelj je Mario Lipovšek Battifiaca. Ulaznice se prodaju u Turističkoj zajednici Grada Bakra po cijeni od 20 kuna. 


Vrhunac Margaretinog leta i ove će godine biti jubilarna 10. “Pomorska bitka”. Rekonstrukcija povijesnog napada Mlečana na Bakar te vatromet održat će se 13. srpnja s početkom u 22:30. Pomorskom spektaklu između ostaloga će prethoditi dječja- “Mala Pomorska bitka” u Gradskom vrtu, kao i Svečani mimohod povijesnih postrojbi Hrvatske vojske. Za feštu do dugo u noć zadužene su grupe “Vigor” i “Point”.   

“Margaretino leto” nastavit će se 19. srpnja u 21:00 koncertom Klape “Kampanel” na Žalu ribara, a manifestacija će završiti 27. srpnja zabavnim "Bakarskim susretima", koji počinju u 18:00 te koncertom Maura Staraja i La Bande te grupe Fun.  

“Malo smo izmijenili dosadašnji koncept i ove godine stavili naglasak na podizanje kvalitete naših najposjećenijih manifestacija”, rekla je Tanja Tomas, ispred Turističke zajednice Grada Bakra, naglasivši kako u osmišljavanju manifestacije uvelike pomaže bogata kulturno- povijesna baština Bakra te zahvalivši udrugama i pojedincima na pomoći.


“Naša je želja da se događanja u Bakru protegnu kroz čitavu godinu, tako da će ih biti i tijekom kolovoza, kao i na jesen te već tradicionalno krajem godine”, najavio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, poručivši kako se Bakar polako vraća u život kakav grad s bogatom poviješću i tradicijom i zaslužuje.

Okupljene je, ispred generalnog sponzora- Rafinerije nafte Rijeka, pozdravila Diana Hajdo poručivši kako INA, kao društveno odgovorna kompanija, podržava projekte lokalnih zajednica u kojima djeluje.

Detaljan program i satnicu događanja u sklopu ovogodišnjeg Margaretinog leta u Bakru možete pogledati OVDJE