Bakar 9. lipanj 2024. K.V./M.Šegulja

Čakavska večer na Hreljinu održana Marohniću u čast

Čakavska večer na Hreljinu održana Marohniću u čast
Na Hreljinu se pjevalo i čitalo u čast najpoznatijeg hrvatskog iseljenika - Josipa Marohnića

Na Hreljinu, ispred Etno kuće Marohnić, u sklopu bakarske manifestacije Margaretino leto, protekle subote su nastupili KUD Sloga i gosti. Prigodan program “Hreljinska pivanja i divan Marohniću u čast”, kako i sam naziv da naslutiti, bio je "satkan" od pjesme i čitanja. 


U čast najpoznatijeg hrvatskog iseljenika zapjevali su: kraljevički KUD Lanterna, Ženska klapa Sveta Jelena iz Dramlja te domaćini - Ženska klapa Hreljin i KUD Sloga. Ulomke iz knjige “Hreljinski koral”, tematski vezane za glazbu, čitali su: Marina Tijan Hajdinić, Lina Borčić, Jasmina Ostojić, Ana Sošić i Roko Katić.

“Josip Marohnić je svojim životom i radom zaslužio naše veliko poštovanje, stoga je ovaj koncert održan njemu u čast, u dvorištu njegove obnovljene rodne kuće”, naglasila je Ana Sošić, predsjednica KUD-a Sloga.


Publika je izvođače ispratila pljeskom, a bilo je i smijeha, zahvaljujući zanimljivim pričama iz života mještana Hreljina koji su iz ljubavi prema glazbi, samouki, najprije svirali po sluhu, a potom i notalno.

“Tako su zabavljali naše mještane, ali i ljude is susjednih mjesta, a pritom su im se događale razne zgode i nezgode”, kazala je Sošić.


Lijepu čakavska večer na Hreljinu vodila je Renata Ostojić, za instrumentalnu pratnju bila je zadužena Daniela Perković Frleta, a za dirigentske palice: Ivan Nino Načinović, Marijana Bezić, Melita Cikač i Andrea Hećimović.