Bakar 2. srpanj 2020.

Čuvarice baštine otkrivaju sva lica Praputnjaka 

Čuvarice baštine otkrivaju sva lica Praputnjaka 

Ove subote, 4. srpnja, u 19:00 članice praputnjarskih udruga ispričat će priču o naselju na uzvisini, o zelenoj dolini Dolčina i suhozidnim vinogradima Takala na samom moru te brojne povijesne zanimljivosti iz prošlosti Praputnjaka.

Suhozidni vinogradi Takala i pjenušac (Stara) Bakarska vodica dva su zaštitna znaka Bakarskog kraja koja predstavljaju pravi poduzetnički pothvat lokalnog stanovništva prošlih vremena. Zahvaljujući tim resursima Praputnjarci su razvili snažnu i školovanu zajednicu koja je, iako veličinom malog naselja, svojim tendencijama dosegla razinu grada. O Praputnjaku su pisali brojni stručnjaci o čemu najbolje svjedoči doktorska disertacija Praputnjarca Antona Zakarije, obranjena na pariškom Sveučilištu Sorbonne, koji je ovoj temi posvetio 50 godina svog života.


Očuvanje baštine snažno je prisutno u Praputnjaku pa ni ne čudi da bogato povijesno nasljeđe sigurno od zaborava u brižnim rukama brojnih udruga. Ovoga puta to su nasljeđe u zanimljivu interpretacijsku šetnju pretočile Marija Rađa i Ivona Miloš iz udruge “Praputnjak- kulturni krajolik” te Tajana Frančišković i Jadranka Ajvaz koje su, uz članstvo u toj udruzi, izrazito aktivne u još jednoj pod nazivom “Težaki i težakinje z Praputnjaka”.

Udruga Praputnjak- kulturni krajolik nastoji očuvati bogatstvo kulturne baštine i kulturnog krajolika Praputnjaka stvarajući što čvršće veze između mještana i njihove neposredne okoline.  Misija Udruge je stvoriti u Praputnjaku primjer održive zajednice, kao što je i nekada bila kad se temeljila na pojedinačnom doprinosu svih stanovnika Praputnjaka. Upoznavanje mještana i posjetitelja s radom Udruge ostvaruje se raznim akcijama, programima i radionicama, uključujući mali festival “Krajolici budućnosti”. On će od 3. do 5. rujna doživjeti svoje treće izdanje i ponovno okupiti lijepi presjek posjetitelja i sudionika- članova lokalne zajednice Praputnjaka, europskih i domaćih “susjeda” te stručnjaka.


Rad Etno udruge “Težakinje i težaki z Praputnjaka” već godinama dostojanstveno predstavlja svoj praputnjarski, ali i cijeli Bakarski zavičaj diljem Hrvatske. Društveni život Praputnjaka obogaćuju nizom nastupa i scenskih uprizorenja starih običaja vezanih uz blagdane i svakodnevni život. Izdana je i knjiga “Ono ča j’ ustalo” koja je, dočekana s odobravanjem te je postala suvenir i obavezan suputnik emigriralim Praputnjarcima i njihovoj rodbini na povratku doma, kao podsjetnik na “stari” kraj.

Obje udruge uspješno surađuju s TZ Grada Bakra, a u toj suradnji se posebno ističu organizirani dočeci za turiste i medije u Bakru, sudjelovanje u programima Margaretinog leta te baštinska manifestacija “Tuna Fest” kojom je, dolaskom austrijskih i njemačkih gostiju, prošle godine pokrenut izletnički turizam u Bakarskom kraju. Ujedno, sve nabrojane članice pohađale su i nedavno održani tečaj za interpretacijske vodiče udruženja Interpret Europe kojeg je, kako bi dodatno educirala domaće baštinske profesionalce, organizirala TZ Grada Bakra.


Najnovija suradnja vezana je uz ovogodišnje zeleno Margaretino leto koje je svojim programom iskoračilo iz samog Bakra i čiju okosnicu čine četiri interpretacijske šetnje od kojih čak tri posjetitelje vode u prirodu Bakarskog kraja. Tajana Frančišković, Marija Rađa, Ivona Miloš i Jadranka Ajvaz pripremile su slikovitu, dinamičnu i zanimljivu šetnju kroz prošlost Praputnjaka u kojoj će ukazati na sve njegove potencijale i dočarati sva njegova lica. 

Otkrijte stoga sva lica Praputnjaka u društvu brižnih čuvarica njegove baštine u subotu, 4. srpnja u 19:00. Okupljanje je uz lokvu u Dolčini, dolazak od strane ceste Meja- Bakar, a u slučaju da zalutate slobodno kontaktirajte organizatora na 095 818 9627. Važno je napomenuti da se program odvija u prirodi stoga je odgovarajuća i čvrsta obuća obavezna.