Bakar 30. kolovoz 2019.

"Cvikalicom" Autotroleja od Rijeke do Zlobina vlakom

"Cvikalicom" Autotroleja od Rijeke do Zlobina vlakom
U sklopu projekta integriranog putničkog prijevoza u autobusima KD-a Autotrolej i vlakovima HŽ Putničkog prijevoza, od 1. rujna uvodi se mogućnost korištenja jedinstvene putne karte na području Matulja, Rijeke i Bakra.

Svi korisnici Autotrolejevih mjesečnih pokaznih karata, godišnjih radničkih, 65+ karata te jednokratnih karata, tzv. "cvikalica“, moći će koristiti prijevoz vlakovima Hrvatskih željeznica bez dodatne nadoplate, i to na željezničkoj liniji Rijeka- Šapjane, odnosno Rijeka – Zlobin.

Konferenciji za medije i najavi novog režima integriranog putničkog prijevoza prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, načelnik Općine Matulji Mario Ćiković, gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić, član Uprave HŽ Putnički prijevoz Mladen Lugarić, šef Regionalne jedinice HŽ Putnički prijevoz Željko Tulić, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima PGŽ Ljudevit Krpan i direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš.


Prema riječima gradonačelnika Obersnela, ovim se potezom nastoji ispraviti nedostatke integriranog putničkog prijevoza koji je uveden prošle godine nakon što je između dviju prijevozničkih tvrtki te tri jedinica lokalne samouprave potpisan Sporazum o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju integriranog prijevoza putnika. Pristup s jedinstvenom putničkom kartom, zajedno s prilagođavanjem voznog reda, trebao bi povećati interes građana za integrirani prijevoz, čiji je cilj poticanje i povećanje broja putovanja javnim prijevozom, što će dovesti do smanjenja broja osobnih automobila na cestama, povećanja sigurnosti u cestovnom prometu, kao i smanjenja nove količine ispušnih plinova u atmosferi.

"Trenutno smo u vremenu prilagodbe na integrirani prijevoz, koji će u potpunosti zaživjeti nakon izgradnje drugog kolosijeka na pružnoj liniji Škrljevo- Rijeka- Jurdani, što želimo spremno dočekati", rekao je Obersnel, spomenuvši kako će takvo unaprjeđenje te intenziviranje prometovanja putničkog vlaka djelomično zamijeniti potrebu korištenja autobusa. Gradonačelnik je najavio i posljedično osposobljavanje željezničke stanice u centru grada, točnije kod Teatra Fenice, što će putovanje vlakom učiniti atraktivnijim za potencijalne korisnike.

Na konferenciji za medije najavljeno je kako će se do kraja godine otvoriti i dodatna željeznička stajališta na područjima Matulja i Bakra, a nakon toga i području Rijeke te dodatno, prema potrebama putnika, međusobno prilagoditi vozni redovi vlakova i autobusa. Također, spomenuto je i kako će se platoima u blizini željezničkih stanica na Šrkljevu i u Permanima (gdje će se stanica aktivirati) putnici moći besplatno parkirati.

Izvor: Grad Rijeka (Moja Rijeka)