Bakar 16. prosinac 2023. D.Vladislović

Duh Božića na koncertu Sklada u Bakru

Duh Božića na koncertu Sklada u Bakru
Duh predstojećeg Božića ispunio je jučer Dom kulture u Bakru, gdje je publika mogla uživati u božićnom ozračju i božićnim pjesmama koje je priredio, sada već tradicionalno u božićno vrijeme, Ženski zbor Sklad. Svečanom ugođaju i ljepoti koncerta doprinijeli su gosti Sklada, riječki mješoviti zbor Jeka Primorja, pod ravnanjem maestre Nade Matošević, kao i vrhunski glazbeni umjetnici Anita Primorac, Marijana i Vlaho Prohaska i Slavko Sekulić.


Koncert je započeo spletom popularnih božićnih i gospel pjesama, u posebnim obradama, koje je Sklad izveo nadahnuto, s puno energije i lakoćom interpretacije, te još jednom pokazao svoju visoku predanost i težnju izvrsnosti u amaterskom zborskom pjevanju.

Mali članovi društva Naša djeca Bakar uljepšali su koncert simpatičnim prigodnim recitacijama, a slijedila je interpretacija pučkih božićnih napjeva u izvedbi  sopranistice Marijane Prohaska i klavirskoj pratnji Vlaha Prohaske, te dvije svjetske uspješnice, What a Wonderful World i White Christmas, kojima je publiku počastio poznati bas Slavko Sekulić.


Koncert je zaključen monumentalnom izvedbom napjeva iz Bakarske polnoćke, odnosno obradama pučkih napjeva koji se tradicionalno pjevaju na ponoćnoj misi u Bakru. Napjeve je obradio poznati hrvatski kompozitor slovenskoga podrijetla, Franjo Serafin Vilhar, a pjevačice  Sklada izvele su ih zajedno s MPZ Jeka Primorja,  koji je svojim nastupom uveličao i dao pečat ovoj prekrasnoj adventskoj večeri.

Ovaj božićni koncert realiziran je velikim dijelom svekolikim vlastitim naporima zbora Sklad, ali i značajnom financijskom potporom Grada Bakra i nesebičnom pomoći bakarskih udruga (Bakarska Žena, Bakarska gospoda i kapitani, Bakarska gradska straža, Društvo Naša djeca Bakar) . Medijski ga je kao i uvijek do sada, u svom redovnom programu popratio Pomorski radio Bakar.