Bakar 29. studeni 2023. K.V.

Festival dizajna razveselio sve generacije Bakrana

Festival dizajna razveselio sve generacije Bakrana
Kraj studenog u Bakru je bio posvećeni dizajnu. U okviru Škole vizualnog dizajna Ba-Haus, koju već petu godinu za redom, uz financijsku pomoć Grada Bakra, organizira KUU Sklad, stanovnici grada mogli su posjetiti predavanja, projekcije filmova te radionicu za djecu.


“Pravim božićnim darom za ljepšu polovicu stanovnika našeg grada bilo je predavanje poznatog povjesničara umjetnosti Theodora de Canziania o modnom dizajnu. Ovaj put tema predavanja bila je posvećena šalovima, maramama, rupčićima i kravatama. Detaljnu i sadržajnu priču pratio je bogat niz ilustracija, a što je najvažnije, sudionici predavanja mogli su vidjeti autentične, unikatne  originale iz privatnih zbirki. Stoga ne čudi zainteresiranost sudionika predavanja za ovu originalnu tematiku. Ono što je bilo neočekivano je velik broj muškaraca koji su došli na predavanje”, kazala je Dunja Vladislović, predsjednica Kulturno umjetničke udruga Sklad.


Brojna bakarska publika koja je ispunila veliku dvoranu Doma kulture Matija Mažić s velikim je oduševljenjem pozdravila predavanje poznatog bakarskog fotografa i kroničara Miljenka Šegulje pod nazivom: “Film s imenom i prezimenom”. Predstavljeno  je i pogledano devetnaest kratkih dokumentarnih filmova iz ciklusa "Ča Da" u kojima stanovnici Bakra, izvorni govornici bakarskog narječja, pričaju urbane i životne priče te legende i pjesme. Već tri godine KUU Sklad uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, PGŽ i Grada Bakra, provodi projekt očuvanja i popularizacije bakarske urbane čakavštine - jedinstvenog subdijalekta primorske čakavštine. Projekt omogućava ne samo prijenos znanja sa starijih generacija na mlade i očuvanje govora kao nematerijalnog kulturnoga dobra, već i očuvanje urbanih priča i legendi koje su također dio nematerijalne kulturne baštine, a ujedno i sprječava njeno potpuno izumiranje. 


“Već tradicionalno veliki interes izazvala je dječja dizajnerska radionica. Ove godine radionica je održana u prostorijama Osnovne škole Bakar - PŠ Krasica. Profesorice Barbara Argentin Štiglić i Bosiljka Vrban Arh poučile su male dizajnere tajnama osmišljavanja dizajna ambalaže za tradicionalne bakarske suvenire, te kako svoje ideje pretočiti u gotove proizvode. Sedamnaest učenika škole s velikim je entuzijazmom usvojilo stečeno znanje i pripremilo vrlo zanimljive projekte. Možda neće sva ova djeca s vremenom postati profesionalni dizajneri, ali će stečene vještine prepoznavanja dobrog dizajna sigurno zadržati do kraja života”, rekla je Vladislović.


Velik broj posjetitelja i interes koji je izazvao program škole Ba-Haus 2023. pokazali su da je grupa organizatora predvođena predsjednicom KUU Sklad Dunjom Vladislović i voditeljem škole Dmitrijem Čegodajevim dobro odradila svoj posao.