Bakar 23. listopad 2022. Klaudio Vrančić, foto: Paula Mikeli

Fotografije Bakarskog zaljeva krase Dom na Praputnjaku

Fotografije Bakarskog zaljeva krase Dom na Praputnjaku
Izložba “Odrazi vremena- priča u kamenu” svečano otvorena sinoć u Domu kulture Praputnjak

U Domu kulture Praputnjak sinoć je svečano otvorena zanimljiva izložba “Odrazi vremena- priča u kamenu”. Izložbu je, u sklopu programa obilježavanja 50. godina zaštite Etnografske zone Bakarskih prezida- Takala, organizirala Udruga Praputnjak- kulturni krajolik. Okupljene su, uz osvrt na izložbu, pozdravili autorica Ivona Miloš te jedan od autora fotografija Miljenko Smokvina.


“Izložba Odrazi vremena- priča u kamenu nastala je još prije dvije godine. Dvije godine se prikupljao materijal po raznim muzejima, arhivima i knjižnicama, da bi se izložba sada mogla predstaviti javnosti. Fotografijama je obuhvaćeno sto godina, od 1870. do 1970. Izložene su fotografije interesantnih motiva iz Bakarskog kraja i Kulturnog krajolika Praputnjak, a među autorima su i značajna imena. Udruzi je posebno zanimljiva bila upravo vizura Kulturnog krajolika, koji obilježava 50. godina od kada je zaštićen. Naša je želja lokalnom stanovništvu skrenuti pozornost na njegov značaj, kako bi ga pazili i radili na tome da nešto ostavimo onima koji dolaze nakon nas”, poručila je Miloš. 


Zanimljivo, među izloženim je fotografijama i preslika originala kultne fotografije pogleda na Takale, koju je davne 1962. godine objavio prestižni National Geographic. Svi zainteresirani izložbu “Odrazi vremena- priča u kamenu” mogu pogledati svakog utorka i četvrtka od 18 do 20 sati, od 25. listopada do 24. studenog ove godine, a organizatori pozivaju Praputnjarce kao i sve stanovnike Bakarskog kraja, da donesu i svoje fotografije, koje će im nakon skeniranja biti vraćene.  


Program obilježavanja 50. obljetnice zaštite Etnografske zone Bakarskih prezida- Takala održan je uz pomoć Grada Bakra, Turističke zajednice grada Bakra, Primorsko- goranske županije te Ministarstva kulture i medija RH.