Bakar 13. srpanj 2021.

Gudački kvartet Rucner oduševio bakarsku publiku

Gudački kvartet Rucner oduševio bakarsku publiku
Koncertno gostovanje jednog od najpoznatijih hrvatskih ansambala- Gudačkog kvarteta Rucner, što ga je organizirao KUU Sklad iz Bakra, oduševilo je bakarsku publiku

Koncert je održan u perivoju Crkve Majke Božje od Porta, koji je prezentirao svu ljepotu bakarske baštine mnogobrojnoj publici. Gotovo devedeset posjetitelja uživalo je u zvucima poznatih klasičnih skladbi Mozarta, Dvoržaka, Stratika, ali i modernijih Ellingtona, Shearinga, Gershwina i Piazzolle, velikog skladatelja koji je rođen točno prije 100 godina, 1921. 


Kvartet Rucner promovira hrvatske skladatelje na svojim mnogobrojnim gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu pa tako i na bakarskom gostovanju izveli fantastičnu “Malu slavonsku rapsodiju” Tomislava Uhlika i oduševili odličnu, angažiranu, ali pažljivu i toplu publiku. 


Kvartet je poznat i po tome što na svojim koncertima promovira lokalne umjetnike, a čast je na ovom koncertu imao Komorni sastav Sklad pod vodstvom dirigenta Igora Vlajnića, koji je nastupio u dodatku programu i to s dvjema skladbama: “O, nuit”, “Himna noći”, koju je skladao Jean- Philippe Rameau te s tradicionalnom bakarskom pjesmom “Lipe su Bakarke”, koju su Rucneri posebno aranžirali za gudački kvartet i Komorni sastav Sklad.


Ovako lijepa gesta nikoga nije ostavila ravnodušnim: toplim pljeskom posjetitelji su nagradili goste, vrhunske glazbenike, ali odlične i pristupačne ljude koji tijekom programa komuniciraju i dodatno animiraju publiku nizom zanimljivih informacija o skladateljima i programu. I po svršetku koncerta, razdragani posjetitelji još dugo su čekali priliku za čestitati i osobno pohvaliti goste.


Predsjednica udruge Sklad, Dunja Vladislović na kraju se zahvalila dragim gostima i novim prijateljima, Gudačkom kvartetu Rucner, članovima Komornog sastava Sklad i publici, Ministarstvu kulture RH koje financijski podržava ovo koncertno gostovanje, partneru na projektu TZG Bakra i Gradu Bakru koji su pružili financijsku i logističku podršku te Župi sv. Andrije Bakar. Organizatore i goste pohvalile su pročelnica ureda Grada Bakra, Maja Šepac Rožić i direktorica TZ Bakar, Sonja Jelušić Marić, a Igor Vlajnić je naglasio činjenicu da u ovom izazovnom vremenu Sklad i bakarska zajednica uspješno provode programe kakvima se mogu pohvaliti i veći obližnji centri.


Bakar se već afirmirao kao grad tradicije i klasične kulture, a KUU Sklad kao čuvar baštine i odličan organizator kvalitetnih koncerata u sklopu edukacijskog klasičnog ciklusa koji se uspješno razvija i raste od 2014. Ovo je svakako koncert za pamćenje koji je još jednom potvrdio da Bakar ima publiku i prostor za odlične klasične koncerte- ovo je prvi takav koncert održan u perivoju Crkve Majke Božje od Porta i pokazao je da se takva inicijativa zaista isplatila.

Foto: Miljenko Šegulja