Bakar 9. studeni 2019.

Hreljani se prisjetili svojih “Merikana” u Marohnićevu čast

Hreljani se prisjetili svojih “Merikana” u Marohnićevu čast

Zanimljivim stručnim skupom “Naši Merikani” i kulturno- umjetničkim programom u Domu kulture Hreljin obilježeni su 6. Dani Josipa Marohnića, jednog od najistaknutijih hrvatskih iseljenika.

Znanstveno stručni skup simboličnog naziva “Naši Merikani- od dokumentarnog zapisa do pjesničke istine” održan je sinoć u Domu kulture na Hreljinu.


“Skup je posvećen Josipu Marohniću, jednom od najznačajnijih Hrvata u Americi, pjesniku, domoljubu, čovjeku koji stvarno zaslužuje ovakvu manifestaciju”, naglasila je Ana Sošić, predsjednica KUD-a “Sloga”, poručivši kako je ova tema od iznimnog značaja jer na Hreljinu gotovo da i nema kuće iz koje netko nije otišao u Ameriku. 

O “Našim Merikanima” govorili su Vjekoslava Jurdana. profesorica sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, književnik Radovan Tadej te Mladen Tadej, ispred Hrvatske bratske zajednice u SAD- u.


“Iseljeništvo na području Grada Bakra je fenomen koji je trajao od druge polovice 19. do prve polovice 20. stoljeća, ali reperkusije ima sve do današnjih dana. Iseljeništvo je društvena pojava koja je i danas u ovim geopolitičkim prilikama itekako aktualna. Zanima nas iseljeništvo kao fenomen u književnosti, kako književna umjetnička istina govori o iseljeništvu”, poručila je Jurdana Šepić, koja se kroz multimedijalno izlaganje osvrnula na sudbine “Naših Merikana”, doprinos američkom društvu, ali i njihove današnje potomke.


U kulturno- umjetničkom djelu programa nastupili su Klapa Škrljevo i kraljevičko Kulturno umjetničko društvo Lanterna. 6. Dane Josipa Marohnića uz pomoć Grada Bakra organizirala je Katedre Čakavskog sabora "Bakarskog kraja” u suradnji s KUD- om Sloga s Hreljina.