Bakar 30. srpanj 2021.

Hrvatska baština na bakarskom Žalu ribara

Hrvatska baština na bakarskom Žalu ribara
Tradicionalne hrvatske nošnje obojile su bakarski Žal ribara, rasplesana i raspjevana kulturno- umjetnička društva Bakrane i njihove goste nakratko su vratila u prošlost, a crkvica sv. Margarete ukrašena je atraktivnim tematskim fotografijama 

Popularna ljetna manifestacija “Margaretino leto” večeras je u Bakru završilo kulturno- zabavnim programom “Tragom hrvatske baštine”.


A “tragom hrvatske baštine” krenuli su autori- novinarka Slavica Mrkić Modrić i fotoreporter Marko Gracin, koji je s 22 atraktivne fotografije ukrasio bakarsku crkvicu sv. Margarete. 

Fotografije s hrvatskim tradicijskim motivima, kao što su vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, onaj Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo, turopoljski pir… mogu se razgledati sve do 5. kolovoza, od 18 do 20 sati. 


“Projekt Tragom hrvatske baštine zamišljen je kao običajna slikovnica, koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o tom silnom baštinskom bogatstvu koje Hrvatska ima. I to putem fotografskog ali i pismenog zapisa. Riječ je o ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću, identitetom i korijenima Lijepe naše”, poručuju autori.

A “putovanje” se nastavilo na obližnjem Žalu ribara, kojeg je osam kulturno- umjetničkih društava s područja cijele Hrvatske, uz pjesmu i ples, “obojilo” tradicionalnim hrvatskim nošnjama. 


Bakranima su se predstavili članovi KUD- a Šljivoševci, KUD- a Lovro Ježek iz Marije Bistrice, KUD- a Dicmo, Folklornog društva Studenac iz Nerezina, Folklornog društva Orlec, KUD- a sv. Juraj iz Krasa, KUD- a Barban i Folklornog ansambla dr. Ante Starčević iz Gospića. 

Program na Žalu ribara održan je uz podršku TZG Bakra i Grada Bakra, a bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić iskoristio je priliku te pozdravio okupljene i upoznao ih s Bakrom.