Bakar 15. svibanj 2017.

Industrijska zona Bakar najbolja i najljepša u Hrvatskoj

Industrijska zona Bakar najbolja i najljepša u Hrvatskoj
Industrijska zona Bakar služi na ponos Hrvatske, naglasio je, za današnjeg posjeta, ministar državne imovine Goran Marić. Ministar je obećao pomoć u projektu daljnjeg razvoja zone, koju smatra najboljom i najljepšom u Hrvatskoj. 

Industrijska zona na Kukuljanovu nastavlja ubrzano rasti. U planu je i dodatno veliko širenje, za što je Bakru potrebna pomoć države. Bio je to dovoljan razlog ga za posjet ministra državne imovine Gorana Marića. 

“Trideset i dvije hale se grade, investicije su veće od 800 milijuna kuna, a donose više od tisuću novih radnih mjesta. Današnji radni sastanak početak je novog investicijskog ciklusa, izgradnje još jedne zone od milijun kvadrata. Kontakt s ministrom traje već duže vrijeme budući da je jedan od osnovnih uvjeta za daljnje širenje zone zemljište koje je u državnom vlasništvu. Da bi mogli krenuti u projekt moramo riješiti problem vlasništva,” istaknuo je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.
 
Nova zona od milijun kvadrata

Grad Bakar priprema projektnu dokumentaciju i otkupljuje zemljište od privatnih vlasnika. Napravljena je i pristupna infrastruktura (zemni plin, struja, voda, kanalizacija) do državne čestice koja iznosi 300 tisuća kvadrata. Nova zona protezat će se do granice s Općinom Čavle, u suradnji s kojom se planira i dodatno širenje.

Ministar je poručio je kako će Vlada i ministarstvo dati podršku projektu Industrijske zone Bakar, a Marić nije skrivao oduševljenje situacijom na Kukuljanovu.

“Ovo što je Bakar napravio u pogledu industrijske zone, gospodarskog razvitka i zapošljavanja, to ni jedan grad u Hrvatskoj nije napravio, a rijetko se viđa i u Europi. U Hrvatskoj nema ni bolje ni ljepše industrijske zone. Ova zona služi na ponos Hrvatskoj,” naglasio je.


U zoni u budućnosti 10 tisuća radnih mjesta

Na Kukuljanovu je trenutno više od 200 poslovnih subjekata te preko 4 tisuće zaposlenih, a te će brojke u budućnosti znatno porasti.

“Kada sve završi ovdje će biti više od deset tisuća ljudi zaposleno. Mi zonu ne gradimo samo za Bakar, već za cijelu županiju i Hrvatsku. Potencijal imamo i kad bi imali veću podršku Primorsko- goranske županije siguran sam da bi napravili puno više. To nema veze s politikom već sa zdravim razumom i silnom ljubavi prema ovom kraju i ljudima koji ovdje žive. Ovo je zona čitave županije,” poručio je Klarić te apelirao na Županijsku upravu za ceste da izgradi tri kružna toka na županijskim prometnicama čime bi se otvorili nevjerojatne prostorne mogućnosti za daljnje širenje.


Uskoro dostupno devet novih radnih platoa

Uskoro se očekuje i otvaranje prometnice u koju je uloženo preko 6 milijuna kuna čime se otvara devet novih radnih platoa kompletno opremljenih infrastrukturom.

Na sastanku je bilo govora i o gorućem bakarskom problemu- platou Koksare i likvidaciji tvrtke te početku izgradnje nove komunalne infrastrukture, kanalizacijskog sustava, marine i šetnice ispod mora.