Bakar 1. rujan 2020.

Izložba u spomen na bakarskog umjetnika Ivu Zgodića 

Izložba u spomen na bakarskog umjetnika Ivu Zgodića 
Bakrani su se prisjetili Ive Zgodića, svog sugrađana i čovjeka koji je toliko truda i srca uložio u razvoj i njegovanije kulture u Bakru.

U crkvi Svete Margarete u Bakru otvorena je izložba bakarskog umjetnika pokojnog Ive Zgodića. Izložbu je organizirala Sekcija za vizualne umjetnosti Kulturno umjetničke udruge “Sklad” čiji je Ivo Zgodić bio član. 


Članovi udruge i brojni Bakrani prisjetili su se svog sugrađana, čovjeka koji je toliko truda i srca uložio u razvoj i njegovanije kulture u Bakru.

Na samom su početku voditelj sekcije za vizualne umjetnosti Miljenko Šegulja i predsjednica KUU Sklad Dunja Vladislović pozdravili posjetitelje te izrazili zadovoljstvo radom udruge i sekcije za vizualne umjetnosti u proteklih 6 godina, a posebice u pandemijskim okolnostima. 


Ženska sekcija KUU “Sklad” izvela je pjesmu poznatog primorskog skladatelja Ivana Matetića Ronjgova “Rodila loza”, nakon čega je o djelu Ive Zgodića i njegovoj ljubavi prema rodnom kraju govorio akademski slikar Dmitrij Čegodajev.

“Iako je završio studiju ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Rijeci i čitav radni vijek radio kao ekonomist, slikanje nikada nije napuštao i većinu slobodnog vremena provodio uz svoja platna. Ivo je slikao samo ono što je znao i volio, a volio je more i kopno, bakarske ulice i trgove, primorske barke i masline te slavonske šume i ravnice, a činio je to izvrsno”, rekao je Čegodajev.


Izložbu je svečano otvorio bakarski župnik vlč. Nikica Jurić, koji je okupljenima poručio kako su nam u teškim vremenima potrebne ljubav i nada, a upravo su te kvalitete krasile i Ivu Zgodića.

Foto: M. Šegulja