Bakar 21. veljača 2023. Klaudio Vrančić

Jedinstvena grupa “Krasica pa Rio” proslavila prvih 25

Jedinstvena grupa “Krasica pa Rio” proslavila prvih 25
Četvrt stoljeća od osnutka Karnevalske grupe “Krasica pa Rio” i stoljetnu tradiciju maškaranja Krasičani su obilježili svečanim otkrivanjem ploče na Domu kulture i prigodnim druženjem

“Totalno drukčiji od drugih” mogla bi, barem što se hrvatskih prilika tiče, biti himna Karnevalske grupe “Krasica pa Rio”. Jer tko je Krasičane, okupane raskošnim šarenilom perja i šljokica, na karnevalu vidio jednom, prepoznat će ih uvijek. Tako je bilo i protekle nedjelje na Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci


Oni su jedinstveni, drugačiji… Inspiraciju su davno pronašli u Rio de Janeiru. Karnevalska grupa Krasica pa Rio, osnovana je 1998., odnosno prije točno 25 godina. No, maškarane užance na Krasici su stare više od stoljeća. Maškare su još u 19. stoljeću feštale va sali “Tancurica”, a jedno vrijeme, u 20. stoljeću, čak u dvije sale- Golik i Polić.

Kako bi proslavili prvih 25 Krasičani su na Domu kulture Franjo Tijan svečano otkrili ploču na kojoj stoji “Va spomen na već od sto let dugoj maškaranoj užance i maškaranen tancon na Krasice. KG Krasica pa Rio o 25. obljetnice osnutka”.


Ploču su otkrili predsjednice Udruge Marijeta Tićak, najstarija članica Karmen Duda i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, koji je Krasičanima zahvalio što promoviraju kako svoje mjesto tako i čitavi bakarski kraj, ali i najavio završetak uređenja Doma kulture, u kojem, kaže, dogodine očekuje maškarani tanci. 

“Udruga slavi 25 let, ali mi se maškaramo puno, puno duže. Tradicija je s kraja 19. stoljeća. Silno smo ponosni i da smo bili jedino mjesto ko je va 20. stoljeću imelo dve sale kade su se održavali tanci. I zato smo našoj Krasice poklonili ovu lipu spomen ploču ku smo posvetili dugoj tradiciji maškaraneh tanci. Dat ćemo se od sebe da drugo leto organiziramo tanci i da to bude ko nekad”, kazala je Tićak. 


“Moja mama se je maškarala i ja san ko dite vavek bila uz maškare. Kad san dobila svoju decu tu ljubav san prenesla na njih. Unučica mi sad ima leto i tri meseci i sad i nju pokušavan naučit na maškare”, rekla je Duda, naglasivši kako je “Krasica vavek bila posebna”. 

Nakon otkrivanja ploče druženje maškara i mještana nastavljeno je uz domjenak u prostorijama Vijeća mjesnog odbora Krasica.