Bakar 7. ožujak 2020.

Kako na emotivan način destinaciju približiti gostima

Kako na emotivan način destinaciju približiti gostima
Znamenitosti drevnog Bakra danas je otkrivalo šesnaest polaznika tečaja za interpretacijske vodiče, što se ovih dana održava u organizaciji Turističke zajednice Grada Bakra i organizacije “Interpret Europe”. 

Jubilarno 10. izdanje tečaja za interpretacijske vodiče, po licenci europske organizacije za interpretaciju baštine- “Interpret Europe”, ovih se dana održava u Bakru, gdje je sve i počelo. Naime, bakarska turistička zajednica prva je u Hrvatskoj, još 2018. godine, prepoznala i održala taj certificirani tečaj. Drugo bakarsko izdanje privuklo je maksimalan broj sudionika. 


Njih 16 jučer je slušalo predavanja, a naučenu su teoriju danas imali prilike pokazati u praksi te usput otkriti brojne tajne drevnog Bakra. Sudionici su imali zadatak obići staru gradsku jezgru te izabrati jednu bakarsku znamenitost, a potom istu i predstaviti koristeći naučene tehnike. 


“Pokušavamo prenijeti dublje značenje, stvoriti emociju kod posjetitelja. Osim činjenica, koje idu uz svaku prezentaciju, u posjetiteljima pokušavamo probuditi ono nešto što će ih natjerati da požele Bakar ponijeti kući, u uspomenama. Tečaj je praktičan i primjenjiv te osposobljava sudionike da na emotivan način približe destinacije, lokalitete, čak i najmanje detalje posjetiteljima”, poručila je Iva Silla iz “Interpret Europe”. 


“Ponovili smo tečaj jer smo dobili izvrsne povratne informacije, a imali smo još dosta zainteresiranih. Bio nam je cilj da drugi tečaj održimo prvenstveno za ljude s našeg područja, kako profesionalce, tako i entuzijaste, koji se žele baviti interpretacijom baštine. Nadam se da će ovaj tečaj dati nove ideje i projekte u cilju daljnjeg valoriziranja naše bogate baštine”, naglasila je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra. 


Zanimljivo na tečaj su, uz turističke djelatnike, sudjelovali i članovi različitih udruga, kulturno umjetničkih društava, zaposlenici nacionalnih parkova… iz našeg kraja, ali i gosti iz Istre i Gorskog kotara. 


Sutra su na rasporedu tematske šetnje, a 21. i 22. ožujka u Bakru će se održati terenska nastava i certificiranje. Za kraj spomenimo da je u protekle dvije godine tečajeve za interpretacijske vodiče u Hrvatskoj završilo više od 150 osoba.