Bakar 8. srpanj 2022. Klaudio Vrančić

Klarić: “Želimo da drevni Bakar zablista starim sjajem”

Klarić: “Želimo da drevni Bakar zablista starim sjajem”
U najsvečanijem trenutku svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Bakra, Darku Paraviću dodijeljena nagrada za životno djelo 

Dan Grada Bakra tradicionalno je obilježen svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Domu kulture “Matija Mažić”. Sjednicu je pozdravnim govorom otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Bakra Milan Rončević. 


Na proteklu godinu Bakrani su se osvrnuli prigodnim filmom, u kojem poduži popis realiziranih projekta predvode: nova obala i pontonska šetnica, vodovod Brdo- Zlobin, park Banj i sportski centar Hroljevo. Od aktualnih projekata izdvojiti svakako treba: izgradnju kanalizacije i uređaja za pročišćavanje, radove na objektu na igralištu NK Borca, uređenje Doma kulture Krasica i širenje Dječjeg vrtića Škrljevo. A što se projekata koji su u pripremi tiče između ostalih tu su: multifunkcionalna dvorana i bazeni u Industrijskoj zoni, rekonstrukcija i dogradnja Doma kulture Kukuljanovo, Vatrogasni dom na Hreljinu…


Značajna su i društvena i socijalna ulaganja, a priča za sebe je Industrijska zona Bakar, koja ne prestaje rasti i razvijati se. U Zonu je tako investirano milijardu i 200 milijuna kuna, a otvoreno je 476 radnih mjesta. Dobit tvrtke Industrijska zona Bakar d.o.o. u 2021. je iznosila 16.786.457,74 kuna. 

Na bakarsko jučer, danas i sutra u pozdravnom govoru osvrnuo i gradonačelnik Tomislav Klarić, najavivši daljnja ulaganja.


“Naš grad je u proteklih godinu dana zahvatio najveći investicijski ciklus u njegovoj povijesti, kojeg već dugo pripremamo. Svakodnevno mijenjamo sliku grada, projekti se nižu jedan za drugim. Čak 27 tvrtki u ovom trenutku je u izgradnji, projektiranju ili gradnji”, naglasio je Klarić, posebno istaknuvši projekt buduće sportske dvorane s igralištima, bazenima, poslovnim prostorima, parkiralištem i novim trgom, kao i projekt “Bakar centar”, čija je realizacija u tijeku.


“Želja nam je ovom drevnom gradu, živućem srcu Hrvatskog primorja, udahnuti novu snagu i dati mu priliku da ponovno zablista starim sjajem na ponos svih nas koji ovdje živimo i čitave Hrvatske”, poručio je Klarić.

Prvi čovjek Grada Bakra u svom je govoru najstrože osudio luku za rasuti teret, koja, kako kaže, koči brži razvoj Bakra te uništava grad. 


“Ne ulažu u modernizaciju. Naručuju brodove i terete svjesni da tolike količine nemaju kamo smjestiti. Svjesni su i da tolike količine željeznica ne može prevesti. Odlažu i na neuređenu obalu, nepropisno i nezakonito. Zaprašuju nam zrak i more, koče razvoj, ugrožavaju zdravlje i živote ljudi. Ne prihvaćamo da našom sudbinom odlučuju pojedinci i kapital”, poručio je Klarić.

Brojni čestitari

U ime susjeda Bakranima je njihov dan čestitao kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, a ispred PGŽ isto je učinio zamjenik župana Petar Mamula. Čestitke je uputio i izaslanik Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja- državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić, kao i izaslanik Hrvatskog sabora- saborski zastupnik i načelnik Općine Rugvica Mato Čičak. Okupljene u pozdravili i gosti iz Općine Poličnik, na čelu s načelnikom Davorom Lončarom.

Laureati Darko Paravić i PŠ Škrljevo

U najsvečanijem trenutku večeri dodijeljene su gradske nagrade i priznanja. Nagradu Grada Bakra za životno djelo dobio je Darko Paravić, za iznimna postignuća i doprinos kulturnom razvoju i ugledu Grada Bakra. Paravić je dao veliki doprinos Gradu Bakru kroz sudjelovanje u radu udruga, očuvanje čakavštine, ostavljanje pisanog svjedočanstva o svom zavičaju i iseljenicima iz Krasice, radu na istraživanju povijesnih dokaza, izdavanjem knjige o Krasici, istraživanjem povijesti iseljeništva, sudjelovanjem u lovačkoj udruzi “Kamenjarka” te streljačkom klubu “Protect”, kao i u KUD- u Primorka čiji je jedan od osnivača.


Godišnju nagradu Grada Bakra dobila je Osnovna škola Bakar- Područna škola Škrljevo, koja ove godine obilježava i 75 god. neprekinutog odgojno- obrazovnog rada. Izniman angažman Škole u promicanju zavičajne baštine uključuje višegodišnji trud i rad učiteljica, aktivnosti u lokalnoj zajednici i izdavanje kuharice s tradicionalnim receptima bakarskoga kraja te angažman u Erasmus projektima.


Zahvalnica Grada Bakra dodijeljena je Tomislavu Vičeviću za nesebičan rad na revitalizaciji zaštićenog kulturnog dobra- Bakarskih prezida Takala. Dodijeljene su i zahvalnice darivateljima krvi koje su dobili: Ivan Tadej, Goran Prpić, Borivoj Malčić- Šenoa, Željko Poljak i Velibor Batinić, koji je krv dao čak 125 puta.


Prigodne poklone dodijeljenu su učenicima generacije i to Borni Vukoniću iz Osnovne škole Hreljin, Dominiku Hessu iz Osnovne škole Bakar i Patriciji Ahel iz Pomorske škole Bakar. 

Večerašnju svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Bakra nastupima su uveličali Natko Štiglić i Ženska klapa Hreljin.