Bakar 10. srpanj 2021.

Knjiga “Putovima Pavla Vidasa” predstavljena u Bakru

Knjiga “Putovima Pavla Vidasa” predstavljena u Bakru
Promocija knjige “Putovima Pavla Vidasa”, autora Radovana Tadeja i Vjekoslave Jurdane, održana je u bakarskom Gradskom vrtu

U Bakru je održana promocija knjige Putovima Pavla Vidasa (O životu, putovanju i pisanju jednog iseljenika) čiji su autori Radovan Tadej i Vjekoslava Jurdana.


Tom monografijom kao kritičkim izdanjem djela prema izvorniku te s dokumentarnim prilozima i znanstvenom raspravom objavljuje se Životopis Pavla Vidasa (1858. - 1928.) koji je tijekom svojega života, kao siromašni emigrant iz Hreljina u Hrvatskom primorju, putovao cijelim svijetom. Vrativši se u zavičaj, napisao je opsežan Životopis u kojem je detaljno i autentično opisao svoja putovanja. Upravo činjenica da je pisao o svojem životu i putovanjima, čini ga iznimnom pojavom među hrvatskim iseljenicima koji su odlazili u daleki svijet u potragu za poslom i zaradom. 


Dvoje autora, Radovan Tadej i Vjekoslava Jurdana, ostvarili su izniman književni plod. Kritički su prikazali Vidasov tekst, uredili izvornik, opisali i analizirali lik i djelo Pavla Vidasa. Stoga ne čudi da je po objavljivanju, ova i izgledom i sadržajem doista reprezentativna i višeslojna znanstvena monografija, izazvala iznimno zanimanje kako stručne tako i šire publike. Prva promocija održana je u Zagrebu, druga u Hreljinu, a ovo je treća u Bakru. Kao i prethodne dvije, i ova u Bakru bila je zapravo jedan vrlo sadržajan kulturni događaj. Uz Katedru Čakavskog sabora „Bakarskoga kraja“ bakarsku promociju organizirale su Gradska knjižnica Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra, a sve u sklopu manifestacije Margaretino leto 2021. I ovoga puta uz promociju ove knjige okupila se mnogobrojna publika, a promocija je bila sadržajna. Program je vodila Gordana Kovačević. O knjizi su govorile, u ime nakladnika: predsjednica Katedre Ruža Cipro Dragičević, a u ime troje recenzenata: doc. dr. sc. Sanja Grakalić Plenković. Zanimljivo je da su čitani tekstovi iz ove monografije iz prijevoda na engleski jezik (Alen Klančar) te s mađarskoga jezika (Tibor Kiss).


O radu na ovoj knjizi posebno su govorili njezini autori: Radovan Tadej i Vjekoslava Jurdana, a čitali su i njezine ulomke. Program predstavljanja obogatili su nastupi klape Škrljevo te je time zaokružena jedna vrlo lijepa kulturna književna večer.  I uz ovu promociju knjige o Pavlu Vidasu veliko zanimanje za knjigu i njezine autore pokazali su mediji. Radovan Tadej i Vjekoslava Jurdana su već, uz prethodne promocije, nastupili u programu HRT-a, kao i lokalnih medijskih radio i tv- kuća. Uz promociju u Bakru Hrvatska televizija i Hrvatski radio - Prvi program s autorima monografije snimili su opsežne televizijske i radijske priloge koji će uskoro biti prikazani u obliku dokumentarnih emisija. 
O iznimnosti knjige svjedoči i činjenica da je veći dio naklade već rasprodan. No, u jesen ove godine planira se i promocija u Rijeci.


Knjigu su objavili Institut za migracije i narodnosti u Zagrebu te Katedra Čakavskog sabora “Bakarskoga kraja” iz Škrljeva. Tiskanje knjige subvencioniralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Čak tri recenzenta su recenzirala knjigu: Estela Banov, Sanja Grakalić Plenković i Tin Lemac.