Bakar 11. srpanj 2023. Izvor: TZG Bakra

Kranite na uspon u prapovijest ili tragom Frankopana

Kranite na uspon u prapovijest ili tragom Frankopana

Nove, atraktivne i zanimljive interpretacijske ture obilježit će bakarsko Margaretino leto 2023.

Da posjet Bakru nije tek obično turističko razgledavanje, to je već poznato. Ipak, Bakrani uvijek iznova uspijevaju iznenaditi novim maštovitim turističkim sadržajima! Dosljedno i uspješno nadilaze ustaljenu turističku ponudu, oplemenjujući je osmišljavanjem originalnih tematskih tura. Najvažnije- godinu za godinom u tome uspijevaju.

Zaigrani Bakar

Još jedna sezona sad već kultnog Margaretinog leta počela je turom “Zaigrani Bakar”. Samostalno istraživanje grada s daškom natjecateljskog duha pokazalo se kao pun pogodak. Sljedeći odabranu rutu pomoću džepne knjižice, posjetitelji-istraživači krenuli su u šetnju gradom i usput rješavali zagonetke. Istraživanje grada postalo je izazov, i to takav da je i kod odraslih rasplamsao djetinji žar za zabavom i igrom. Samovođena tura “Zaigrani Bakar” dostupna je u svako doba i to na hrvatskom i engleskom jeziku. Sve smjernice i knjižicu koja služi kao vodič posjetitelji mogu pronaći u uredu Turističke zajednice grada Bakra.

Uspon u prapovijest

Niz bakarskih turističkih inovacija čine i drugi zanimljivi sadržaji. Tako je ranije ove godine otvorena i tematsku šetnica do Črnog vrha, predjela smještenog iznad čuvenih vinograda na Bakarskim prezidima. Šećući do prapovijesne gradine, posjetitelji će dobiti odgovore na pitanja kako je ovaj krajolik nastao, tko je Prezide sagradio te zašto baš ovdje. Ne manje važno: gdje se proizvodi izvorna Bakarska vodica? Veličanstveni vidici prema Bakarskom zaljevu ostali su netaknuti jer priče o ovom kraju savršeno su uklopljene u krajolik- čas o njima čitamo s balkona poput razglednice, čas ih pronalazimo skrivene među kamenjem.


Šetnica je uvijek dostupna svim putnicima namjernicima, a povodom Margaretinog leta nezaboravne priče s vidikovca ispričat će vrsna interpretatorica Iva Silla. U šetnju drevnim stazama do Črnog vrha zainteresirani mogu već 3. kolovoza.

Frankopani ili Tuhobić? Ma oboje!

Za one nestrpljive, kojima se početak kolovoza čini dalekim, Bakar je priredio i interpretacijsku turu “Tragom Frankopana”. Nadahnuta ostavštinom slavne velikaške obitelji, šetače će 20. srpnja povesti do starog grada Hreljina. Tura će na najbolji mogući način stopiti priče o povijesti hrvatskih velikana i nenadmašni zalazak sunca s pogledom na otoke.

Kad smo kod sinergije kulture i outdoor doživljaja, nemojmo zaboraviti ni turu koju će 27. srpnja voditi prekaljeni bakarski interpretatorski vodič Bore Štrbac. Cilj je osvojiti vrh Tuhobić. Pa iako za ovu šetnju neće škoditi i malo kondicije, svaki korak će u konačnici biti nagrađen pogledom na široki horizont Kvarnerskog zaljeva s jedne i goranskih ljepota s druge strane.

Pokrovitelj interpretacijskih šetnji je INA, dugogodišnji generalni sponzor Margaretinog leta.