Bakar 16. siječanj 2024. K.V.

Ljudima koje su zadužili Bakar posvećen novi Zbornik

Ljudima koje su zadužili Bakar posvećen novi Zbornik
Svoje je mjesto među koricama Zbornika našlo 135 imena koja su svojim djelovanjem u 19. i 20. stoljeću zadužili Bakar

“Bakarski zaslužnici u 19. i 20. stoljeću”, djelo autora Josipa Luzera i Srećka Jelušića, promovirana je sinoć u Domu kulture Matija Mažić. Knjiga, čiji je izdavač Grad Bakar, 9. je svezak edicije posebnih monografskih izdanja Bakarskog zbornika.

Svoje je mjesto među koricama Zbornika našlo 135 imena koja su svojim djelovanjem u 19. i 20. stoljeću zadužili Bakar, kao što su: Niko Cvjetković, Ivo Marochino, Andrija Mohorovičić, Adolfo Veber Tkalčević, Bartol Zmajić, Katja Šepić, Desimir Širola, Čedomil Šimić, Narcis Damin, Dragan Vladislović.


Brojne je okupljene ispred izdavača pozdravila pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Maja Šepac Rožić, čestitavši i zahvalivši autorima na hvalevrijednom djelu te naglasivši kako knjiga svjedoči o hrabrosti, vrijednosti i predanosti ljudi koji su ostavili neizbrisivi trag te promovirali Bakar u Hrvatskoj i izvan nje.

Na sadržaj knjige osvrnuo se glavni urednik Bakarskog zbornika Boris Petković, naglasivši kako je uvjet za uvrštenje u knjigu bio da je osoba rođena u Bakru ili da je obiteljskim porijeklom ili djelovanjem bila vezana uz Bakar. Kazao je i kako postoji mogućnost da je netko izostavljen zbog nedovoljno informacija.


Autori Luzer i Jelušić su se, uz osvrt na knjigu, zahvalili brojnim pojedincima, koji su pomogli u prikupljanju podataka, dok je recenzent profesor Irvin Lukežić naglasio iznimnu vrijednost knjige.

Knjiga “Bakarski zaslužnici u 19. i 20. stoljeću” kupiti se može u Gradskoj knjižnici Bakar i Gradskoj upravi, po cijeni od 15 eura.