Bakar 18. lipanj 2020.

Margartino leto u Bakru i ove godine uz brojna događanja

Margartino leto u Bakru i ove godine uz brojna događanja

Tradicionalna bakarska manifestacija- “Margaretino leto” i ove godine donosi bogat program, prepun događanja, među kojima će i oni najizbirljiviji lakoćom pronaći nešto za sebe. 

Želite li poslušati glazbu Beethovena u izvedbi gudačkog kvarteta 321 metar iznad mora u povijesnom ambijentu Hreljinske gradine? Ili ste raspoloženi za otkrivanje posebnosti zelene Ponikvarske doline kroz mozgalice i pitalice? A možda će vas pak najviše zanimati priče domaćih baštinskih profesionalaca te raznovrstan glazbeni program? Margaretino leto u podosta izmijenjenom izdanju ove godine krase intimniji i osobniji programi posvećeni prirodi, baštini i glazbi.


Izazovna vremena traže prilagodljivost pa se i TZ Grada Bakra programom Margaretinog leta koje će trajati od 26.6. do 25.7., prilagodila novonastaloj situaciji. Projekt započet u vrijeme koronakrize pod nazivom Baštinska škrinjica inspirirao je svojim sadržajem TZ Grada Bakra na izradu novog koncepta Margaretinog leta koji donosi puno noviteta. Kako bi posjet Bakru bio što epidemiološki sigurniji za posjetitelje, pomno osmišljeni programi odvest će ih, u manjim grupama, ususret prirodnoj baštini gdje će, u društvu vrhunskih vodiča, uživati njenim ljepotama i zanimljivostima. Okosnicu programa čine četiri zanimljive ture koje će posjetitelje provesti kroz Bakar, Ponikve, stari grad Hreljin i Praputnjak, a koje sponzorira INA kao dugogodišnji sponzor ovakvih programa. 

Otvorenje uz šetnju “Bakar na vrhu”

Turu za ovogodišnju “Šetnju kroz povijest” kojom će započeti Margaretino leto, TZ Grada Bakra odlučila je realizirati u suradnji s lokalnim baštinskim profesionalcima koji su upravo u Bakru završili tečaj za interpretacijske vodiče. Sa željom da pokažu koja su nova znanja usvojili, ali i da prezentiraju bakarske priče koje su im najviše prirasle srcu, zajedničkim su snagama osmislili interpretacijsku šetnju “Bakar na vrhu”.


U njenom završetku sudjelovat će, ovoga puta u neočekivanom izdanju i direktorica TZ Grada Bakra Sonja Jelušić Marić, također polaznica tečaja. Svoje će tradicionalne raskošne haljine zamijeniti nečim puno posebnijim. Naime, ispričat će najdirljiviju i rijetkima poznatu, priču iz prošlosti Bakra koja nikog neće ostaviti ravnodušnim baš kao ni klapa Vinčace koja će zapjevati na otvorenju te Bakarska torta kojom će se zasladiti. 

Tri šetnje kroz prirodnu baštinu bakarskog kraja

Ostale tri šetnje posjetitelje vode u prirodu, a za prvu su zaduženi domaćini. Točnije, baštinske profesionalke s Praputnjaka Marija Rađa, Ivona Miloš, Tajana Frančišković i Jadranka Ajvaz koje će posjetitelje 3.7. provesti kroz zelenu praputnjarsku Dolčinu pa sve do kamenih Takala (Bakarske prezidi) s kojih se pruža jedan od najljepših pogleda na Kvarneru. U interpretacijskoj šetnji pod nazivom “Otkrij sva lica Praputnjaka” ispričat će i pokazati mnoge povijesne zanimljivosti svog mjesta. 


Sljedeću turu pod nazivom “3,2,1... kreni na Hreljin” TZ Grada Bakra realizirat će 9.7. u suradnji s najiskusnijim vodičem susjednog Gorskog kotara Jelenom Holenko Pirc iz Lynx and Foxa. Ujedno i interpretacijski vodič Jelena Holenko Pirc na svojoj će turi namijenjenoj prvenstveno obiteljima povezati prirodnu i povijesnu baštinu Hreljinske Gradine na kojoj posjetitelje, na kraju, čeka spektakularan doživljaj. U godini Beethovena, glazbu slavnog skladatelja Hrvatski gudački kvartet izvodit će u bajkovitoj povijesnoj kulisi, visoko iznad mora s predivnim pogledom na Bakar i kvarnerske otoke. Napomenimo i to da je titulu interpretacijskog vodiča Jelena Holenko Pirc stekla upravo u Bakru gdje je pohađala prvi tečaj za interpretacijske vodiče koji je prva u Hrvatskoj organizirala TZ Grada Bakra.

Ljeto bez Pomorske bitke

Za još jedno događanje u prirodi “Odigraj Hirčevu tajnu razinu” zadužena je dugogodišnja suradnica TZ Grada i kreatorica sjajnih zagrebačkih tura Secret Zagreb te vrsna trenerica na netom završenom tečaju Interpret Europea u Bakru, Iva Silla. Ona će 17.7. u dva termina u Ponikvama pripremiti pravo iznenađenje za male i velike odnosno turu s elementima igre, sve popularnijim novitetom. Bit će to interpretacijska tura koja će kroz mozgalice i pitalice oživjeti dva prirodoslovca i profesora koji su živjeli i radili u Bakru- Dragutina Hirca i Narcisa Damina te zanimljivosti koje su otkrili o fenomenu Ponikava.


Jedrenjaci i topovi će mirovati ove godine jer neće biti Pomorske bitke, ali blagdan zaštitnice Bakra sv. Margarete obilježit će se misom u 10:30 i 19:00 u crkvi sv. Margarete. Središnji događaj predstavljat će procesija kroz Bakar s relikvijom lijeve ruke sv. Margarete. Margaretinu, a ujedno i proslavu Dana grada uljepšat će izložba fotografija “Lipi moj Bakarski kraju” te koncert ženske klape “Luka” na Žalu ribara.

Za svakoga ponešto

Ovakvom Margaretinom letu, prepunom prirode i glazbe, poseban sjaj dat će i klasični koncert Krešimira Lazara i Krešimira Hasa u organizaciji KUU Sklad te nastup Varaždinskog baroknog orkestra te nastup Hrvatskog gudačkog kvarteta. Osim glazbe, i ljubitelji izložbi će doći na svoje jer će moći razgledati izložbu fotografija koje će nastati na petodnevnoj radionici “Svijet u bojama” te izložbu “Destruktivizam” u Galeriji Paulić.  


Najmlađe pak očekuje kazališna predstava “Vrtuljak želja” i crtaonica na “Šetnji kroz povijest”. Na ovogodišnjem Margaretinom letu neće nedostajati ni opuštanja i zabave koje će donijeti nastup grupe “Crescendo”, koncert Đanija Stipaničeva s bendom te cabaret show Davora Dretara Dreleta, predstava “Crna kutija” te za kraj legendarni Bakarski susreti i nastup grupe Point.

Napomenimo da je za sve šetnje u sklopu Margaretinog leta, zbog ograničenog broja polaznika, potrebna pretprijava pa molimo sve zainteresirane da se jave na e-mail adresu info@tz-bakar.hr ili pošalju poruku na FB stranicu TZ Grada Bakra @tzbakar, kao i da će na dan otvorenja, 26.6., posjetitelji će imati jedinstvenu priliku kušati Bakarsku tortu, novost u ponudi pekare Vrbnik, ali i nekolicine ugostiteljski objekata na području Grada Bakra. Više od 150 godina stari recept koji se skrivao u baštinskoj škrinjici bakarske obitelji Roberti i elegantna, kraljevska ambalaža, predstavit će konačno ovaj dragulj gastrobaštine široj publici.

PROGRAM MARGARETINOGA LETA 2020

26. 6. - petak - „ŠETNJA KROZ POVIJEST“ 
- Interpretacijska šetnja "Bakar na vrhu" u izvedbi sudionika tečaja za interpretacijske vodiče, okupljanje ispred Banskih vrata u 19:00 
- Svečano otvorenje Margaretinog leta, ispred Kaštela u 21:30 
- Koncert klape "Vinčace", ispred Kaštela u 22:00 

29. 6. - ponedjeljak – KAZALIŠNA PREDSTAVA "VRTULJAK ŽELJA"
- Predstava za djecu u izvedbi Ri Teatra, ispred Doma kulture u 18:00 

03. 7. – petak – OTKRIJ SVA LICA PRAPUTNJAKA
- Interpretacijska šetnja s Praputnjarskim težakinjama kroz Dolčinu i Bakarske prezide u 19:00 

03. 7. – petak – FEŠTA UZ "CRESCENDO"
- Fešta uz grupu "Crescendo", na Žalu ribara u 21:00 

04. 7. - subota – KLASIČNI KONCERT KREŠIMIRA LAZARA I KREŠIMIRA HASA
- Koncert u organizaciji KUU Sklad u crkvi Majke Božje od Porta u 21:00 

06. 7. - ponedjeljak – KAZALIŠNA PREDSTAVA "CRNA KUTIJA"
- Komedija u izvedbi Ri Teatra, na Žalu ribara u 21:00 (naplata 20 kuna)

09. 7. – četvrtak – RADIONICA FOTOGRAFIJE "SVIJET U BOJAMA" 
- Upoznajte sve čari fotografije kroz radionicu u trajanju od 5 dana, uz izložbu najboljih fotografija

09. 7. – četvrtak – 3, 2, 1… KRENI NA HRELJIN  
- Interpretacijska šetnja s Jelenom Holenko Pirc, do Hreljinske Gradine u 18:00 
- Koncert Hrvatskog gudačkog kvarteta na Hreljinskoj Gradini u 20:00 

11. 7. – subota – KONCERT ĐANIJA STIPANIČEVA S BENDOM
- Koncert Đanija Stipaničeva na Žalu ribara u 21:00 (ulaznica: 20 kn)

12. 7. – nedjelja – KONCERT VARAŽDINSKOG BAROKNOG ORKESTRA 
- Koncert u organizaciji KUU Sklad u crkvi sv. Andrije ap. u 21:00

13. 7. – ponedjeljak – MARGARETINA – KONCERT KLAPE "LUKA"
- Svete mise u crkvi sv. Margarete u 10:30 h i u 19:00  
- Procesija s relikvijom sv. Margarete kroz Bakar u 18:30 
- Izložba fotografija "Lipi moj Bakarski kraju" u Galeriji "Paulić" u 20:30 
- Koncert ženske klape "Luka" na Žalu ribara u 21:00  

17. 7. – petak – ODIGRAJ HIRČEVU TAJNU RAZINU
- Istraživanje kroz igru s Ivom Silla u Ponikvama u 10:00 i u 18:00 

20. 7. – ponedjeljak – OTVORENJE IZLOŽBE "DESTRUKTIVIZAM"
- Multimedijalna izložba autora Ivana Paulića u Galeriji "Paulić" u 21:00 

24. 7. – petak -  CABARET SHOW "REMETINEC"
- Komedija u izvedbi Davora Dretara i Vida Baloga, Žal ribara u 21:00 (naplata 20 kn)

25. 7. – subota - BAKARSKI SUSRETI I FEŠTA UZ GRUPU "POINT"
- Natjecanje ekipa na Žalu ribara u 19:00 
- Fešta uz grupu "Point" na Žalu ribara u 22:00