Bakar 15. prosinac 2023. Klaudio Vrančić

Mičetić ukoričio iznimne spoznaje o Vinodolskom zakonu

Mičetić ukoričio iznimne spoznaje o Vinodolskom zakonu
Autor Zrinko Mičetić zaključuje da je sačuvani tekst Vinodolskog zakona, odnosno prijepis iz 16. stoljeća, prepravljen

“Praputnjak i vinodolski zakoni”, knjiga autora Zrinka Mičetića, izdana kao posebno izdanje Bakarskog zbornika, sinoć je predstavljena u Domu kulture Praputnjak. Na značaj Bakarskog zbornika te važnost Vinodolskog zakona na samom se početku osvrnuo profesor Boris Petković, ujedno urednik knjige. 


“Knjiga izlazi u 735. obljetnici zapisivanja Vinodoskog zakona, izdanog 1288. godine. Večerašnje predstavljanje knjige, kojoj je glavna tema Vinodolski zakon, je evokacija prostora i vremena u kojem je Zakonik ponikao. Do današnjih dana Vinodolski zakon jedan je od najproučavanijih pravnih dokumenata na svijetu i dan danas je predmet istraživanja i tema stručnih radova, kao važan spomenik hrvatske kulture. Autor aktualizira Vinodolski zakon, na sebi svojstven način”, istaknuo je Petković.


“S obzirom na to da rukopis Vinodolskog zakona nije original niti je originalni prijepis već je prijepis iz 16. stoljeća, autor naglašava ukupan broj kasnije spomenutih odredbi koje povezuje s običajnim pravom i naziva ih starim Vinodolskim zakonima. Mičetić prati i potanko analizira rukopis Vinodolskog zakona, odnosno odstupanja i pogreške u tekstu, kao i manjkavosti u redoslijedu riječi koje nastaju pisarevom nedosljednošću. Temeljem navedene pisane građe zaključuje da je sačuvani tekst Vinodolskog zakona, odnosno prijepis iz 16. stoljeća, zaista i prepravljen. U svojoj dojmljivoj, slojevitoj i značajnoj knjizi donosi novi pogled o vinodolskom srednjovjekovlju i životnoj stvarnosti naših predaka”, kazala je profesorica Antonija Mažuranić.


“Vinodolski zakon je naknadno prepravljen i to na pokvaren način jer je dokumentu promijenjen smisao. To da su u Vinodolskom zakonu popisani stari zakoni Vinodolaca je laž onoga tko je prepravljao. Stari zakona Vinodolaca u Vinodolskom zakonu su samo potvrđeni, a ne u njega i zapisani. U Vinodolskom zakonu su zapisani zakoni koji su bili kompromis između kneza i Vinodolaca. Pronašao sam još dijelova koji su očito prepravljeni”, pojasnio je autor, zahvalivši svima koji su pomogli da njegova knjiga ugleda svijetlo dana.


Ispred nakladnika - Grada Bakra i sunakladnika - Udruge Praputnjak kulturni krajolik okupljene su pozdravili predsjednik bakarskog Gradskog vijeća Milan Rončević i predsjednica Udruge Ivona Miloš.