Bakar 18. lipanj 2022. D. Čegodajev, Foto: M. Šegulja

Mladim bakarskim dizajnerima podijeljene diplome

Mladim bakarskim dizajnerima podijeljene diplome
U Bakru održana završna zajednička izložba radionice grafičkog dizajna za djecu, nakon koje su podijeljene diplome

Poznato je da svemu prije ili kasnije dođe kraj pa je tako i Škola vizualnog dizajna “Ba- haus 2022.” u organizaciji KUU Sklad Bakar završila s ovogodišnjim radom. 

“Na prelijepi način oprostili smo se sa svim aktivnostima škole za ovu godinu: svi zainteresirani, a bilo ih je doista, toliko da je izložbeni prostor trebao biti daleko veći, imali su priliku vidjeti vrlo uspješne, gotovo fascinantne radove mladih bakarskih dizajnera. Na izložbi su bili prikazani i radovi sa prošlogodišnje škole, koji sve do sada nisu bili dostupni javnosti zbog poznate, još uvijek aktualne covid epidemije. Zajednička, završna izložba otvorena je dana početkom lipnja u prostoru KUU Sklad u Bakru”, ističe Dunja Vladislović, predsjednica KUU Sklad.


Izložbu je otvorio dugogodišnji voditelj Škole vizualnog dizajna “Ba- haus”, poznati dizajner Dmitrij Čegodajev. U kratkom obraćanju prisutnima zahvalio je svim mladim polaznicima škole mladih dizajnera, učenicima nižih razreda osnovnih škola iz Grada Bakra i bakarskog prstena: Krasice i Kukuljanova i iz ratom zahvaćene Ukrajine, njihovim roditeljima i mentorima na ozbiljnom i kreativnom radu te izrazio zahvalnost Gradu Bakru i Ministarstvu kulture RH na financijskoj potpori, napomenuvši da je škola “Ba- haus” u četiri godine svog rada postala ozbiljan događaj i pravi prepoznatljivi brend u bakarskom kraju.

Voditeljica dječje radionice Barbara Argentin Štiglić govorila je o ciljevima ovog edukativnog projekta, kojeg radionica provodi već četiri godine, a to je razvoj umjetničke vizije, ljubavi prema čitanju i stjecanje osnova timskog rada, kao i upoznavanje djece s principima “Održivog dizajna”, drugim riječima: projektiranjem objekta u skladu s načelima društvene, ekonomske i ekološke održivosti te upoznati djecu s grafičkim dizajnom i upotrebom dizajna u svakodnevnom životu i naučiti ih kako ideju i viziju pretvoriti u stvarnost. 

Radionica je bila prilagođena dobnoj skupini polaznika, a provodila se u suradnji s OŠ Bakar koja podupire ovaj projekt.


U svom prigodnom govoru predsjednica KUU Sklad Bakar Dunja Vladislović istaknula je da je KUU Sklad kroz 145 godina postojanja uvijek bilo vrlo osjetljiv instrument civilnog društva, koji uvijek odgovara na potrebe stanovništva. Isto tako projekt “Ba- haus” koji je osmislila i realizirala Sekcija za vizualne umjetnosti KUU Sklad, bio je odgovor na želje stanovnika našeg grada da razvijaju svoju kreativnost, a da je uspjeh društva u domeni zborskog pjevanja, likovne umjetnosti, očuvanja kulturne baštine i volonterskog rada zajednička zasluga svih žitelja Grada Bakra. Posebno je zahvalila mentoricama Barbari Argentin Štiglić, Bosiljki Vrban Arh i Almi Hess na aktivnoj i nesebičnoj pomoći u realizaciji projekta. 

Posjetitelji izložbe bili su oduševljeni visokom kvalitetom prikazanih radova, sjajnom razradom ideja i kreativnošću izvedbi. Posebno je zanimljiva bila društvena igra “Osmisli svoju basnu”, koju su realizirali srednjoškolci prošle godine.

U svečanoj atmosferi, svim mladim dizajnerima, dodijeljene su diplome. Time je i službeno završen rad škole “Ba- haus 2022.”