Bakar 9. rujan 2019.

Najviše prvašića na Hreljinu, najmanje na Praputnjaku

Najviše prvašića na Hreljinu, najmanje na Praputnjaku
U školske su klupe, na području Grada Bakra, jutros prvi puta sjela 52 prvašića. Najviše učenika prvih razreda upisano je u Osnovnoj školi Hreljin. Područna škola na Zlobinu ostala je bez prvašića, dok je na Praputnjaku u 1. razred krenula tek jedna učenica. 

Nakon dugog, toplog ljeta u Osnovnoj školi Bakar zazvonilo je školsko zvono i po prvi put pozdravilo je buduće prvašiće. Još je jedna generacija učenika sjela u školske klupe. 


Ove godine u prve razrede OŠ Bakar krenulo je ukupno 32 prvašića. PŠ Krasica pohađat će 6 učenika, PŠ Škrljevo 12 učenika, PŠ Kukuljanovo 8 učenika, a u matičnoj školi svoje školovanje će započeti 6 učenika.

Najveseliji dio prvog dana bio je svečani doček prvašića. Uzbuđeni učenici i njihovi roditelji dočekani su programom dobrodošlice koji su za njih pripremili učenici viših razreda. Zbunjenost i strah kojom prvašići najčešće zakorače u svijet slova, brojki i ostalih ozbiljnih tema postupno su nestajali i mijenjali se u radost, osmjeh i radoznalo iščekivanje. 


Pozdravne riječi i toplu dobrodošlicu izrazio je ravnatelj škole Tomislav Uzelac- Šćiran. Djeci je poželio puno uspjeha u školovanju i sretne korake na putu stjecanja znanja i ostalih pozitivnih vrijednosti koje škola u suradnji s roditeljima nastoji promicati. Ravnatelj škole osvrnuo se  na cjelovitu kurikularnu reformu koja je od  ove školske godine uvedena u sve škole, istaknuvši njenu važnost te je roditeljima ukratko objasnio ciljeve i promjene koje ona sa sobom donosi. 

Prisutnima se također obratio i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić koji je djeci poželio puno uspjeha u školovanju. S ponosom je istaknuo važnost stalnog  ulaganja u mlade kojima Grad iz godine u godinu pridaje posebnu pažnju, pa je i ove školske godine osigurao besplatne radne bilježnice za sve učenike, a prvašići i ove godine dobivaju prigodan poklon te potreban školski pribor. 


Za prvašiće je Grad Bakar ove godine osigurao prigodne poklon pakete (dječji ruksak, pernicu, univerzalne omote, pisanke, crtančice, bilježnice za matematiku, likovnu mapu, blok za crtanje, naljepnice za imena, vodene boje, plastelin, voštane pastele, škare i ljepilo) vrijedne 20 tisuća kuna. 

Također za ovu školsku godinu, za sve učenike osnovnih škola Bakar i Hreljin osigurana dopunska nastavna sredstva (radne bilježnice, zbirke zadataka, atlase, radne materijale iz tehničke kulture) vrijedna 180 tisuća kuna, dok se udžbenici nabavljaju putem nadležnog Ministarstva.


Uz to Grad se ponosi i s čak 6 skupina produženog boravka, od čega dvije na Škrljevu te po jedna na Kukuljanovu, Krasici, Bakru i Hreljinu, za koje izdvaja čak pola milijuna kuna. 

Za kraj spomenimo kako su  u dvije matične osnovne škole Bakar i Hreljin te u njihove područne škole Praputnjak i Zlobin, odnosno Kukuljanovo, Škrljevo i Krasica, danas krenula 52 prvašića. Najviše učenika prvih razreda jutros je stiglo na Hreljin (19), dok je najmanje, tek jedna učenica krenula u područnu školu na Praputnjaku. Zlobin je ove školske godine ostao bez prvašića.