Bakar 22. travanj 2024. Klaudio Vrančić

Nakon pola stoljeća voda potekla iz stare bakarske špine

Nakon pola stoljeća voda potekla iz stare bakarske špine
Na trgu Vrata u Bakru, nakon više od pola stoljeća, potekla je voda iz javne špine, obnovljene u sklopu hvalevrijednog projekta - "Oživljene bakarske špine"

Bakarska Turistička zajednica, koja nas je proteklih godina navikla na lijepe bakarske priče, autor je još jedne baš takve. Naime, u sklopu hvalevrijednog projekta "Oživljene bakarske špine” TZG Bakra je, odlučila Bakranima vratiti još djelić njihove prebogate povijesti. 


“Naš cilj je je bio pokazati to silno bogatstvo vode u našem gradu. U Bakru imamo preko 100 registriranih izvora pitke vode i čak tri kaptirana izvora koja opskrbljuju vodovodni sustav Rijeke i okolice. Ovo je tek prva u nizu od osam planiranih obnova bakarskih špina. Uskoro ćemo postaviti i interpretacijske tabele uz svaku od njih, koje će pričati priču o špini, vodi i gradu”, rekla je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra.


Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić naglasio je kako je priča o bakarskim špinama samo jedan dio velike bakarske priče i svega onoga što se trenutno radi, ali i što se još planira napraviti u Bakru. Okupljene su pozdravili i autorica interpretacijskih tekstova te Sanja Jakovac Šepić, ispred sponzora tvrtke INA d.d.


Na trgu Vrata u Bakru tako je, nakon više od pola stoljeća, simbolično na Dan planeta Zemlje, potekla voda iz javne špine. Razveselilo je to brojne Bakrane, među kojima su bili i članovi Gradske straže te Bakarske gospode i kapitana, a ponajviše mališane iz Dječjeg vrtića “Fijolica”, koji su među prvima nazdravili bakarskom vodom.


Uz stare-nove špine Bakrani su predstavili i prateće nove suvenire- staklene bočicom s zanimljivim porukama, kako bi se i na taj način istaknula važnost pitke vode i čuvanja okoliša.

Projekt "Oživljene bakarske špine” realizira se uz podršku: Grada Bakra, Hrvatske turističke zajednice (iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent), Turističke zajednice Kvarnera te tvrtki INA d.d., Industrijska zona Bakar, MaxMart i KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka.