Bakar 24. studeni 2023. D.Vladislović

Nove epizode bakarskog “Ča Da” objavljene na YouTubeu

Nove epizode bakarskog “Ča Da” objavljene na YouTubeu
Kulturno umjetnička udruga Sklad Bakar je na YouTube kanalu objavila pet novih epizoda dokumentarne serije poznatog bakarskog fotografa i kroničara Miljenka Šegulje - “Ča Da”. Već tri godine, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, PGŽ i Grada Bakra, provodi se projekt očuvanja i popularizacije bakarske urbane čakavštine - jedinstvenog subdijalekta primorske čakavštine.

Suvremene stvarnosti zahtijevaju i suvremene metode izravnog kontakta dvije generacije. Stoga je Kulturno umjetnička udruga Sklad Bakar osmislila projekt “Ča da- očuvanje bakarske čakavštine", koji omogućava ne samo prijenos znanja sa starijih generacija na mlade i očuvanja govora kao nematerijalnog kulturnoga dobra, već i očuvanje urbanih priča i legendi koje su također dio nematerijalne kulturne baštine te sprečavanje njezinog potpunog izumiranja.

U tri godine otkako postoji projekt, objavljeno i pohranjeno je 23 kratkih dokumentarnih filmova u kojima stanovnici Bakra, izvorni govornici bakarskog narječja, pričaju urbane i životne priče te legende i pjesme 

Svi epizode, osim na YouTube kanalu, možete pogledati i Facebook stranici KUU Sklad, kao i tijekom predavanja Miljenka Šegulje, koje će se održati 26. studenog u 19 sati u Domu kulture Matija Mažić u Bakru.