Bakar 30. siječanj 2023. Klaudio Vrančić

Novi “Bakarski zbornik” predstavljen u prepunoj knjižnici

Novi “Bakarski zbornik” predstavljen u prepunoj knjižnici
U prepunoj Gradskoj knjižnici Bakar večeras je svečano predstavljen “Bakarski zbornik br. 17”

U Gradskoj knjižnici Bakar večeras se ponovno tražilo mjesto više što, kako je ustvrdio profesor Željko Bartulović, dovoljno govori o tome koliko je Bakranima važna njihova povijest. Uz Bartulovića o knjizi su večeras govorili profesori: Josip Luzer, Nikola Petković i Boris Petković, ujedno urednik Zbornika. 


“Ovo je 17. broj Bakarskog zbornika, uz njega imamo i sedam posebnih izdanja. U ovom broju imamu ukupno osam članaka, a njihova je tema povijest Bakra, bakarska kultura i prošlost. Okupili smo zavidan broj poznatih autora, profesionalaca, kojima se zahvaljujem. Zahvaljujem i Gradu Bakru koji podupire Zbornik od samih početaka do danas. To je jedna edicija koja nam svima u Bakru draga, koja rasvjetljuje prošlost, ali i daje poruke za sadašnjost i budućnost”, rekao je Boris Petković. 


Temu “Antun Vakanović i područje njegova interesa (1861.- 1871.)” obradili su Krešimir Škuljević i Boris Petković. “Nautička škola u Bakru i počeci poučavanja engleskog jezika u Hrvatskoj” tema je kojom se bavila Marijana Marinović. O iseljenicama u Južnu Ameriku s područja gradova Bakra i Kraljevice pisao je Radovan Tadej. Dalibor Branković pozabavio se temom “Rezultati probnih arheoloških istraživanja u ulici Voj”. “Prilog za povijest naselja Plase” tema je o kojoj je pisao Filip Ružić, a “Bakarsko groblje” obradila je Daina Glavočić. Jadran Kale pisao je o “Prvih pedeset godina zaštićenog kulturnog krajolika Bakarskih prezida”, dok se temom “Kraj figura/figure kraja” bavio Ante Martinić.


Izdavač “Bakarskog zbornika br. 17” je Grad Bakar, čiji je gradonačelnik Tomislav Klarić na samom kraju pozdravio okupljene, čestitavši autorima, naglasivši važnost Zbornika te osvrnuvši se na aktualne i najavivši buduće projekte u kulturi.