Bakar 6. listopad 2020.

“O, nuit” kao vrhunac bogate bakarske kulturne jeseni

“O, nuit” kao vrhunac bogate bakarske kulturne jeseni

Protekle nedjelje glazbeni entuzijasti iz Bakra, članovi komornog sastava koji djeluje u sklopu KUU Sklad, održali su još jedan odličan koncert u edukacijskom klasičnom ciklusu koji u kontinuitetu traje od 2014. godine.

“Večer renesanse i baroka” s podnaslovom “O, nuit”, vrhunac je bogate bakarske kulturne jeseni. Nastupio je Komorni sastav Sklad pod znalačkom dirigentskom palicom Igora Vlajnića, uz sudjelovanje dvaju bakarskoj publici poznatih gostiju- Maria Čopora, profesora glasovira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Vanje Posavca, profesora gitare u Glazbenoj školi I. M. Ronjgova PO Krk te mlade, sjajne sopranistice Lorene Krstić i Bakrana Mladena Cvijanović, koji je 1992. oformio komorni sastav i vodi ga kao pjevač i dirigent sada već punih 28 godina.


Večer je otvorila predsjednica KUU Sklad Bakar Dunja Vladislović s kratkim uvodom u bogat i raznovrstan program sastavljen od zahtjevnih skladbi istaknutih skladatelja renesansnog i baroknog razdoblja kao što su Jean- Philippe Rameau, Orlando di Lasso, Julije Bajamonti, Ivan Lukačić, Jacques Arcadelt, George Friederich Handel, Johann Sebastian Bach, Juan de Anchieta, Domenico Scarlatti, Luka Sorkočević i Orazio Vecchi.

Već nakon prve pjesme- “Hymne a la nuit” uslijedio je pljesak oduševljene publike. Djela svjetskih majstora uvrštena su na repertoar najpoznatijih svjetskih zborova, a komorni sastav težak ispit je položio s odličnim uspjehom. Nastup nije bio samo kvalitetan, već ga je odlikovalo i duboko razumijevanje glazbenog materijala, što nije tipično za amatere.


Za odličan koncert, pored zbora, zaslužni su i odlični gosti. Mario Čopor koji je majstorski izveo vrlo složenu sonatu Julija Bajamontija i Bachov preludij, te suptilno korepetirao zbor i soliste. Bakarskoj publici predstavila se mlada nadarena sopranistica Lorena Krstić koja je sjajno izvela  djelo renesansnog skladatelja Šibenčana Ivana Lukačića "Cantabo Domino". Gitarist Vanja Posavec publiku je oduševio nizom majstorski izvedenih djela Johanna Sebastiana Bacha, Domenica Scarlattija i Luke Sorkočevića.

Posebno je zanimljiv bio nastup Igora Vlajnića (tenor) i Mladena Cvijanovića (bas) koji su uz pratnju orgulja (Mario Čopor) izveli skladbu "Exultavit cor meum" Ivana Lukačića. Dvojica odličnih zborovođa pokazali su i veliko pjevačko umijeće.


Uz mnogobrojne kvalifikacije Igor Vlajnić je i odličan pedagog, koji je kroz cijeli program diskretno ali vrlo zanimljivo provukao zanimljive činjenice o glazbenim epohama, skladateljima i samim skladbama i tako naglasio edukacijski karakter koncerta. Istaknuo je da se klasična glazba u Bakru čuje češće nego na drugim mjestima.

Zborska izvedba poznate "Fa una canzone" Orazia Vecchija bila je prava kulminacija sjajne večeri. Valja pohvaliti odličnu publiku, pažljivu, angažiranu i toplu, koja nije štedjela aplauze, a koja je i savjesno provodeći mjere zaštite zajedno s organizatorom poručila da je kultura bitna, da su ovakvi koncerti potrebni i mogući uz poštovanje propisanih mjera zaštite.


Doista, zahvaljujući naporima KUU Sklad uz potporu i podršku Grada i župnog ureda, Bakar je, uz Varaždin i Osor, zauzeo značajno mjesto kao centar klasične glazbe.

Foto: Miljenko Šegulja