Bakar 4. rujan 2023. Izvor: Grad Bakar

Pedesetak prvašića u školama diljem bakarskog kraja

Pedesetak prvašića u školama diljem bakarskog kraja
Učenike prvih razreda, njih pedesetak, na klupama je dočekao paket školskog pribora u kojem se nalazi skoro sve potrebno za uspješan početak školovanja

Nakon ljetne pauze ponovno se oglasilo školsko zvono, a do nedavno praznim i tihim školskim zgradama zavladali su smijeh, pjesma i veselje učenika. Najuzbuđeniji zasigurno su bili prvašići, ali i učenici petog razreda koji su hrabro zakoračili u svijet predmetne nastave. 


Prvog dana škole predstavnici Grada Bakra, gradonačelnik Tomislav Klarić i pročelnica Maja Šepac Rožić zajedno s ravnateljima škola, pozdravili su sve učenike prvih razreda te njihove roditelje, zaželjevši im uspješan početak školovanja. 


“Na području Grada Bakra djeluju dvije osnovne škole: Osnovna škola Bakar s pripadajuće tri područne škole- Krasica, Kukuljanovo i Škrljevo te Osnovna škola Hreljin s pripadajućom područnom školom Praputnjak. Iako Grad nije osnivač škola već Primorsko-goranska županija, redovito pomažemo školama putem donacija kojima se podiže pedagoški standard, a već tradicionalno, za sve smo učenike nabavili dodatni obrazovni materijal- radne bilježnice, zbirke, atlase i sl. Naše najmlađe školane, učenike prvih razreda i to njih 51 na klupama je dočekao paket školskog pribora u kojem se nalazi skoro sve potrebno za uspješan početak školovanja; od pernice, bilježnica, pribora za likovni odgoj, omota, naljepnica, vrećica za obuću, torbe za likovne radove i sl. Za spomenuti dodatni obrazovni materijal i pakete školskog pribora iz proračuna smo osigurali 36.600,00 eura”, naglašavaju iz Grada Bakra.


U obje bakarske škole organizirano je šest skupina produženog boravka i to u Bakru, Hreljinu, Škrljevu dvije skupine, Krasici i Kukuljanovu, za čiji rad iz Proračuna Grad Bakar godišnje izdvaja 92.000,00 eura. Financiranje produženog boravka od velike je pomoći roditeljima učenika razredne nastave. 


Roditeljima koji istovremeno školuju troje ili više djece, dodjeljuje se i jednokratna financijska potpora početkom školske godine u iznosu od 265,00 eura, a Grad ima i niz mjera kojima pomaže  obiteljima koji su korisnici socijalnog programa. 


Početkom školske godine Gradska knjižnica Bakar već tradicionalno svim prvašićima s područja Grada Bakra daruje besplatno godišnje članstvo, a 8. rujna povodom Međunarodnog dana pismenosti svim predškolcima, učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima mogućnost besplatnog članstva.