Bakar 22. travanj 2024. Izvor: TZG Bakar

Pedesetak šetača na Hreljinu u “Frankopanskoj avanturi”

Pedesetak šetača na Hreljinu u “Frankopanskoj avanturi”
Protekle nedjelje na Hreljinu je pedesetak okupljenih prošetalo do starog grada i okušalo se u “Frankopanskoj avanturi”

Turistička zajednica Grada Bakra predstavila je projekt obnove edukativnih ploča i kreiranja novog sadržaja na šetnici do srednjovjekovnog Hreljina. Aleja velikana krije igru - “Frankopansku avanturu”. Inspirirana alejama slavnih i slabim poznavanjem hreljinske bogate povijesti od strane šire javnosti Turistička zajednica je sa suradnicima postavila deset ploča koje se kronološki prisjećaju povijesnih vladara Hreljina. Osim toga, svaka ploča krije i zaključanu zagonetku.


“Dođite sami ili u ugodnom društvu kad god vam odgovara, na velikoj ploči dobrodošlice kraj dječjeg vrtića Hreljin skenirajte QR kod za prvu zagonetku i krenite u šetnju dok ne naiđete na mjesto koje krije rješenje te zagonetke, pojašnjavaju iz TZG Bakra.

Iako je staza zamišljena za samostalno korištenje, protekle nedjelje uspjela je zabaviti pedesetak istraživača. Velika grupa podijeljena je na dva tima - odrasle i djecu. No, odrasli nisu imali mnogo šanse, a staza se pokazala odličnom i za obiteljsku aktivnost. 


Čitavim putem, posjetitelji su razmjenjivali pozitivne dojmove. Bilo je i onih koji su prvi puta bili na toj šetnici što dokazuje da turistički sadržaj može upozoriti na vrijednost baštinskih lokaliteta. 

Podsjetimo, projekt se razvijao tijekom 2023. godine, a uključila se i Osnovna škola Hreljin. Četvrti razredi su uživali u edukativnim šetnjama i radionicama, učenici šestih razreda u arheološkom istraživanju, a sedmaši su se aktivno uključili u izradu zagonetki za novu stazu. 


Projekt su prepoznali i podržali Grad Bakar, Primorsko-goranska županija, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera i Industrijska zona Bakar.  

Više informacija o Frankopanskoj avanturi i Aleji velikana pronađite na web stranici Turističke zajednice Grada Bakra ili preuzmite letak u turističkom uredu: https://www.tz-bakar.hr/00-uvod/