Bakar 8. listopad 2017.

“Pleh za seh” odjekivao Bakrom

“Pleh za seh” odjekivao Bakrom
“Pleh” je jučer navečer odjekivao starim Bakrom. Promenadnim nastupom tri ponajbolje limene glazbe iz našeg kraja prošetale su “Primorjem”, nakon čega je u Domu kulture Matija Mažić koncertom obilježen Dan neovisnosti RH.

1. “Bakar Brass” ili “Pleh za seh” je povodom Dana neovisnosti RH u Domu kulture Matija Mažić okupio tri ponajbolja puhačka orkestra iz Rijeke i okolice: Puhački orkestar Fužine, Gradsku glazbu Trsat te Glazbeno društvo Spinčići. 

Uvod u smotru bio je promenadni nastup, u kojem su orkestri prošetali ulicom “Primorje” te tako na bakarske ulice, prozore i balkone izmamili znatiželjne građane.

“Šetnja” je završila velikim finalom u Domu kulture Matija Mažić, gdje je održan besplatni koncert, u sklopu kojeg je svaki od tri orkestra, u polusatnom nastupu, modernim i atraktivnim aranžmanima, zabavljao okupljene Bakrane i njihove goste.

“Željeli smo ove godine u Bakru zajednički obilježiti Dan neovisnosti Republike Hrvatske te barem nakratko vratiti u Bakar zvuk limene glazbe, koja je dugo djelovala u sklopu Sklada.  Vodio ju je Artur Gervais, a obilježila mnoge događaje i glazbeno educirala Bakrane. Na žalost, limena glazba ne djeluje u Bakru već duže vrijeme, ali su njeni zvuci dio sjećanja naših sugrađana”, poručila je Dunja Vladislović predsjednica KUU-a Sklad.

Smotrom orkestara, održanom pod pokroviteljstvom Grada Bakra, “Skald” je tako Bakrane podsjetio na pomalo zaboravljene zvukove “pleha”, a tko zna, možda i najavio povratak limene glazbe u Bakar.