Bakar 25. travanj 2024. Klaudio Vrančić

Počela velika proslava 170. rođendana kukuljanske škole

Počela velika proslava 170. rođendana kukuljanske škole
Područna škola Kukuljanovo obilježava 170. obljetnicu, a rođendansko je slavlje jučer počelo otkrivanjem spomen ploče, izložbom likovnih radova i promocijom knjige Kukuljanski čakavčići

Svečano je i emotivno ovih dana na Kukuljanovu, gdje Područna škola slavi veliku - 170. obljetnicu. Nakon što su dan ranije učenici posadili maslinu mira i prijateljstva i položili vremensku kapsulu s dječjim porukama jučer je otvorena izložba likovnih radova te otkrivena spomen ploča.


Nakon pjesme i recitacija malih Kukuljančana čast da otkrije ploču pripala je devedeset i trogodišnjoj Miri Belić, koja je u kukuljansku školu krenula davne 1938. godine. Ploču na kojoj ponosno stoji: “Generacije si odgojila, va život ih pustila” otkrila je u društvu praunuka Davida, a uz pomoć Maje Vičević, voditeljice škole.


“Ponosni smo na ovo što danas imamo. Od one male školice izrasla je velika i brojna. Svake godine imamo sve više učenika. Ove godine prvi puta imamo tri razreda, dva ‘čista’ i jedan kombinirani. Škola nam je prekrasna, od ove godine je posebno digitalizirana i primjerena učenicima 21. stoljeća. Oni danas u školi uživaju”, kazala je Vičević


Proslava se potom “preselila” u Dom kulture gdje je održana promocija zbirke “Kukuljanski čakavčići”. Naime, učiteljice Maja Vičević, Eli Božinović Vukelić i Sara Fumis prikupile su i ukoričile neke od nagrađivanih učeničkih radova na čakavštini iz proteklih četvrt stoljeća. Svoje su radove, na oduševljenje okupljenih, bivši učenici različitih generacija i pročitali. 


Okupljene su pozdravili Ivana Sablić, ispred Katedre čakavskog sabora Bakarskog kraja, ravnatelj Osnovne škole Bakar Tomislav Uzelac Šćiran i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić. 

Proslava 170. obljetnice nastavit će se u petak, 26. travnja, svečanom sjednicom učiteljskog vijeća i školskom priredbom u Domu kulture Kukuljanovo.