Bakar 4. listopad 2023. Izvor: Grad Bakar

Podsjetnik na dio bakarske povijesti uzdigao se nad more

Podsjetnik na dio bakarske povijesti uzdigao se nad more
Postavljena je tunera (straža) na povijesnom mjestu kod crkve Sv. Margarete, na Žalu Ribara

Bakar je kroz povijest oduvijek bio poznat kao pomorsko, trgovačko i ribolovno središte Hrvatskog primorja. Jedna od važnijih grana privrede zasigurno je bio i tunolov. Najvažnija i kroz niz stoljeća najunosnija jadranska skupina stajaćih tunolovki nalazila se baš u Bakarskom zaljevu, gdje ih je ukupno bilo 10 od čega 4 na Bakarskoj strani odnosno u samom Bakru i to: “Pod steni”, pred crkvom Sv. Margarete, kod Mandraća te na Grohotini. Tijekom godina one su uklonjene, a uspomene na njih, kao i način ribolova, ostala je samo na starim fotografijama. 


Ovih dana postavljena je tunera na povijesnom mjestu kod crkve Sv. Margarete, na Žalu Ribara, točnije ispred prostorija SPD Luben i DVD-a Bakar. Grad Bakar je uz odobrenje Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Rijeci, Ministarstva kulture i medija, vlastitim sredstvima izgradio/rekonstruirao tuneru-stražu za tunolov na jednom od povijesnih mjesta. Izvođač radova bio je BSK Commerce d.o.o., a ukupna vrijednost projekta je 23.117,78 € (s PDV-om).

Priča o interpretaciji i očuvanju povijesti ribarstva u Bakru započela je uređenjem parka Banj u centru naselja Bakar, uz pomoć bespovratnih sredstava Europske unije. Edukativna staza s naglaskom na tunolov, nalazi se na području između dviju nekadašnjih tunolovki “Pod steni” i kod crkve Sv. Margarete, te je postala dijelom turističke ponude čitavog Grada Bakra. Šetnjom prema Žalu Ribara posjetitelj dolazi do tunere, a u blizini tunere uskoro će se postaviti oznaka s koje će posjetitelji putem mobilnih uređaja pristupiti 3D animaciji koja će biti poveznica između tunere i Interpretacijskog centra O RIBI u Turskoj kući gdje će se nastaviti priča o tradiciji tunolova.  


Projekt IC-a O RIBI, oprema se u sklopu projekta financiranog sredstvima Europske unije dobivenih putem natječaja LAGUR-a Tunera za dodjelu potpore u okviru Mjere B.1.1. Mali muzeji ribarstvene i/ili brodograditeljske baštine iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. - 2020. u iznosu od 100.165,90 €.

Park Banj, rekonstrukcija tunere i budući Interpretacijski centar O ribi, ponudit će posjetiteljima kompletnu priču o bogatoj bakarskoj tradiciji ribolova-tunolova, a sve s ciljem da se otrgne zaboravu način života koji pripada jednom dalekom vremenu te da se uspomena na njega sačuva za buduće naraštaje.