Bakar 17. srpanj 2020.

Ponikvarski povratak prirodi i djetinjstvu u režiji Ive Silla

Ponikvarski povratak prirodi i djetinjstvu u režiji Ive Silla

Posljednja interpretacijska šetnja u sklopu ovogodišnjeg Margaretinog leta posjetitelje je odvela u zelenu ponikvarsku dolinu. Priču o bakarskom fenomenu- “jezeru koje nastaje i nestaje” i mnoge druge kroz igru je posjetiteljima ispričala Iva Silla.

Ponikvarska dolina posebno je mjesto u kojem se, u iznimno kišnim razdobljima, događa jedinstveni krški fenomen. Naime, zelena se dolina tada pretvara u predivno jezero u čijim se dubinama nakratko nađu stabla, suhozidi staze pa i lovačka čeka. Ne čudi stoga da su upravo Ponikve bile mjesto posljednje interpretacijske šetnja u sklopu ovogodišnjeg “Margaretinog leta”.


“To neobično jezero upravo je Hirc opisao i divio mu se kao jednom od velikih čuda ovog kraja. Moram se složiti s njime jer Ponikvarsko jezero sam posjetila u nekoliko navrata i svaki je puta drugačije. Danas nema vode, ali baš zato ovo je prilika posjetiteljima da ga istraže i dobiju inspiraciju da se vrate u Ponikve, vide izvore i dožive jezero. Fascinantan je i ovdašnji biljni svijet, koji je rijedak i zanimljiv. Mi ni dan danas nismo svjesni svih ljepota koje ovdje imamo, a upravo se Bakarskom kraju Hirc divio”, rekla je vodičkinja Iva Silla, 


Silla je za šetače pripremila pravo malo iznenađenje- turu u sklopu koje su okupljeni, podijeljeni u tri skupine, morali pronalaziti tragove i odgonetati zagonetke. Igrificirana šetnja “Odigraj Hirčevu tajnu razinu” posvećena je upravo Dragutinu Hircu, ali i Narcisu Daminu i Andriji Mohorovičiću, znanstvenicima koji su istraživali naš kraj i uživali u njegovim ljepotama. 


“Hirčevu tajnu razinu” šetači će u Ponikvama igrati i sutra, u jutarnjim satima, a ovogodišnje će “Margaretino leto” kraju privesti Đani Stipaničev, čiji koncert na Žalu ribara počinje u 21 sat.