Bakar 31. kolovoz 2017.

Ponos, tuga i žal na bakarskom Žalu ribara

Ponos, tuga i žal na bakarskom Žalu ribara
Deset godina prošlo je od velike kornatske tragedije u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca. Desetljeće tuge obilježeno je na bakarskom Žalu ribara. 
 
30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu, u akciji koja je trebala biti rutinska, u okolnostima koje još uvijek nisu u potpunosti rasvijetljene, život je izgubilo 12 vatrogasaca: Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin. "Kornatsku tragediju" preživio je samo Frane Lučić, koji se uspio oporaviti od teških ozljeda. 
 
Povodom obilježavanja 10. obljetnice “Kornatske tragedije” na bakarskom Žalu ribara bakarski su vatrogasci postavili simboličnu instalaciju. Od suhozida je formirano veliko kameno srce, na kojem je, u obliku križa, izloženo 12 vatrogasnih kaciga, po jedna za svaki izgubljeni život na Kornatu. Postavljen je i emotivni govor koji je za mimohod napisao predsjednik DVD-a Vodice Ante Sladoljev.
 
Kameno srce i 13 fotografija
 
Ispred velikog srca postavljeno je 13 fotografija, a na posljednjoj je Gordan Alfirev, tajnik DVD-a Vodice, koji si je oduzeo život nakon velike tragedije u kojoj je izgubio 12 kolega.
 
Bakrani, ali i mještani svih bakarskih naselja, kao i predstavnici brojnih udruga, jučer su došli na Žal ribara, zapalili svijeću i poklonili se u spomen na 12 poginulih vatrogasaca. Neki su ostavili poruke ili predmete koji ih na neki način povezuju s tragedijom i velikom obljetnicom, a koje će bakarski vatrogasci poslati kolegama u DVD Vodice.
 
“Ovo što se događa u Bakru nije slučajnost jer je Vatrogasna zajednica grada Bakra potpisnik povelje prijateljstva s DVD-om Vodice. Kad je DVD Vodice osnovan potpisali smo povelju i sve te dečke poznajemo i normalno da smo se uključili u akciju,” rekao je Darko Pavletić, predsjednik VZ Grada Bakra i koordinator akcije Srce kornatsko za PGŽ.
 
Puštanje lampiona uskoro
 
“Velika pohvala našim vatrogascima na čelu s predsjednikom VZ Grada Bakra Darkom Pavletićem za ovako svečano i dostojanstveno obilježavanje 10. obljetnice tragično poginulih vatrogasaca na Kornatima. U instalaciju koju su postavili na Žalu ribara uloženo je toliko truda i utkano toliko ljubavi da je to uistinu najljepši način iskazivanja počasti njihovim preminulim kolegama. Kameno srce također simbolično obilježava postojanost i neprolaznost jer će oni zauvijek ostati živjeti u našim srcima,” rekla je Sonja Jelušić, direktorica Turističke zajednice grada Bakra.
 

Humanitarna akcija “Srce kornatsko” nastavit će se odgođenim puštanjem lampiona, kada to vremenske prilike i uvjeti dopuste. Svi koji žele u akciju se mogu uključiti uplatom na broj računa HR4123300031 591529084, Splitska banka, s naznakom županije kako bi mogli podignuti lampion. Donacijom se pomaže Udruzi “Krijesnica”, za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima.