Bakar 17. ožujak 2018.

Povijesne postrojbe hrvatske vojske okupile se u Bakru

Povijesne postrojbe hrvatske vojske okupile se u Bakru
Predstavnici dvadesetak povijesnih postrojbi hrvatske vojske u Bakru su danas zapalili svijeće i položili vijence na spomenik braniteljima Domovinskoga rata, nakon čega je održana skupština u Domu kulture Matija Mažić. 
 
Stotinjak pripadnika povijesnih postrojbi hrvatske vojske, raspoređenih u dvadesetak postrojbi, okupilo se danas u Bakru. Zajedno s predstavnicima Grada Bakra, u “koloni sjećanja”, okupljeni su krenuli prema spomeniku braniteljima Domovinskoga rata, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.
 
4. nove postrojbe
 
Vijenci su položeni uoči skupštine Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske, što se održala u bakarskom Domu kulture Matija Mažić. Tom su prilikom u Savez primljene i četiri nove postrojbe: Povijesna postrojba 10. satnije Ivanić Grada, Gradska straža Požega, Povijesna postrojba Društva Poljičana Sv. Jure Priko i Žumberački uskoci.
 
“Imamo postrojbe u Dubrovniku, Osijeku, Čakovcu, Varaždinu, Križevcima, Bjelovaru… Sve postrojbe koje su danas ovdje prisutne su stalni gosti u Bakru svake godine povodom obilježavanja Dana grada”, rekao je predsjednik Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske Mladen Obadić, zahvalivši domaćinima Gradu Bakru i Bakarskoj gradskoj straži.
 
Gradska straža Bakar
 
Skupština se svake godine održava u drugom gradu, a čast da budu domaćini ove je godine zasluženo pripala upravo Gradskoj straži Bakar. 
 
“Danas nam je posebna čast što se u gradu Bakru održava skupština povijesnih postrojbi hrvatske vojske. Izabrali su nas kao domaćine, jer smo u proteklih 10 godina, koliko djelujemo, pokazali da smo ozbiljna postrojba”, rekao je Nikola Bunjevčević iz Gradske straže Bakar.
 
Gradska straža Bakar osnovana je 2008. godine i broji dvadesetak članova, koji burnu bakarsku povijest i dugu tradiciju promoviraju diljem Hrvatske, ali i svijeta. 
 
“Kad smo osnivali Bakarsku gradsku stražu ni slutili nismo koliku će to donijeti promociju gradu Bakru. Malim smo koracima povijest našeg grada proširili izvan granica naše županije i to nam čini čast i ponos. Kad vidim pripadnike povijesnih postrojbi hrvatske vojske srce mi brže zakuca”, rekao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, pozvavši okupljene da se u srpnju vrate u grad i sudjeluju u jedinstvenoj bakarskoj Pomorskoj bitci.