Bakar 15. rujan 2019.

Praputnjak ugostio Zborske susrete u kulturnom krajoliku

Praputnjak ugostio Zborske susrete u kulturnom krajoliku

U organizaciji Kulturno umjetničke udruge Sklad Bakar i udruge Praputnjak- kulturni krajolik, jučer su održani drugi Zborski susreti u kulturnom krajoliku.

I ove godine okupilo se oko 80 zborskih pjevača, članova udruga i posjetitelja koji su u opušteno i veselo sudjelovali u raznim rekreativnim i edukacijskim aktivnostima: boćanju po starinski, šetnji kulturnim krajolikom Praputnjak pod stručnim vodstvom Bore Štrbca, otvorenju izložbe fotografija “Delnički trolist” u Galeriji Pjer, izložbi gljiva Gljivarske udruge “Krasnica” iz Bakarca, izložbi rukotvorina Podružnice umirovljenika Praputnjak. 


Na kraju, zborovi su zaokružili prijepodnevne  aktivnosti mini- smotrom zborova i zabavili posjetitelje spletom veselih pjesama. Nastupili su Mješoviti zbor Sklad iz Bakra, združeni zborovi KUD Sloga iz Hreljina i KUD Martin Matetić iz Jadranova, KUD Ive Jurjević iz Omišlja te međužupni zbor Bakarskog dekanata Trisagion.


Organizatori, gosti i posjetitelji suglasni su u ocjeni da je ovakvo zborsko druženje pravi put u povezivanju i jačanju zborskih veza, ali i jačanju lokalnih zajednica. Svijet nikada nije bio povezaniji, a istovremeno susjedna mjesta udaljenija. Premreženi smo cestama koje su nas više udaljile nego povezale. Zato su ovi jedinstveni “Zborski susreti” utemeljeni na ideji povezivanja, upoznavanja i obnovi običaja druženja obližnjih mjesta. Tako se i ovogodišnje druženje nastavilo uz zajedničku pjesmu i domjenak koji su Bakrani i Praputnjarci zajednički pripremili.


Rujanske aktivnosti Sklada nisu gotove: slijedi velika eko- smotra zborova “U skladu s prirodom” u Bakru, 21. rujna na kojoj će se i ove godine okupiti 11 zborova, klasični koncert “Koncert u prirodi” koji će se održati 29. rujna ispred crkve Majke Božje od Porta u Bakru te na kraju volonterska akcija uređenja šetnice uz Potok u sklopu koje će se posaditi sadnice koje su zborovi donirali na smotri.

Foto: M Šegulja