Bakar 30. studeni 2019.

Praputnjarci obilježili veliki jubilej- 155. godina stare škole

Praputnjarci obilježili veliki jubilej- 155. godina stare škole

155. obljetnica Područne škole prigodnim je programom svečano obilježena u prepunom Domu kulture Praputnjak, gdje su se okupili brojni mještani, bivši i sadašnji učenici Praputnjarcima najdraže škole. 

Škola koja je svim Praputnjarcima mnogo više od škole obilježila je prvih 155. godina. Tim su se povodom u Domu kulture na Praputnjaku okupili brojni mještani, bivši i sadašnji učenici, kao i brojni uzvanici, predvođeni bakarskim gradonačelnikom Tomislavom Klarićem i ravnateljem Osnovne škole Hreljin Zoranom Pavletićem.  

Zanimljivo je bilo vidjeti sve generacije mještana koji su sa širokim osmijesima na licu razmjenjivali sjećanja na dane provedene u školskim klupama, u kojima danas na Praputnjaku sjedi šest osnovnoškolaca, koje vodi učiteljica Gordana Kružić.


Proslavu u prepunom Domu kulture pjesmom je otvorila bivša učenica praputnjarske škole- Lucija Rajnović, a program su svojim nastupima uveličali Ana Glasnović te Dječji pjevački zbor Praputnjarski slavići.


Na bogatu povijest stare škole, mjesta okupljanja i druženja, prvih znanja, prijateljstava i ljubavi, u emotivnom se govoru osvrnula Jadranka Ajvaz ispred Etno udruge “Težakinje i težaki z Praputnjaka” i Udruge “Praputnjak- kulturni krajolik”. Stručni osvrt na rad škole prezentacijom “Što školu čini školom“ dala je profesorica Jasminka Ledić. 


U sklopu programa prikazan je video "Sjećanja na školske dane", sniman u tjednima pred samu proslavu, kao i kratka reportaža snimana 1964. godine u vrijeme proslave 100. godišnjice škole.


Otvorena je i zanimljiva izložba prikupljenih fotografija, spomenara, udžbenika, pločica, svjedodžbi, pohvalnica i drugih uspomena različitih generacija praputnjarskih školana, koja se može razgledati svakog dana sve do 4. prosinca, u vremenu od 17 do 19 sati. 


Proslava 155. obljetnice Područne škole dio je programa Susjedstva Praputnjak, koje je jedno od 27 susjedstava Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture. Uz potporu Grada Bakra i Primorsko-goranske županije, zajedničkim su je snagama organizirali Etno udruga “Težakinje i težaki z Praputnjaka”, Udruga “Praputnjak- kulturni krajolik”, Mjesni odbor Praputnjak i Osnovna škole Hreljin.