Bakar 13. ožujak 2020.

Prevencija širenja koronavirusa na bakarskom području

Prevencija širenja koronavirusa na bakarskom području

Zbog epidemije korona virusa Covid- 19 Gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić, sukladno uputama Stožera civilne zaštite Grada Bakra, donio je smjernice za postupanje s ciljem preventivnog djelovanja i smanjenja broja zaraženih. 

Na području Grada Bakra, u razdoblju od 16. ožujka do 01. travnja, ovim smjernicama nalaže se:

- Otkazivanje bilo kakvih javnih manifestacija (kulturnih, društvenih, sportskih) u prostorima sportske školske dvorane OŠ “Hreljin”, domovima kulture na području Grada i svim ostalim prostorima kojim upravlja Grad,

- Za sve ostale skupove na otvorenome kao što su nastupi, priredbe svih vrsta, sportske manifestacije, poslovna okupljanja, razna druženja starijih osoba preporučuje se odgoda do daljnjega zbog objektivnih razloga, 

- Smanjenje osobnih kontakata unutar ustanova, institucija ili udruga te komuniciranje elektronskim putem, telefonom i poštom.

- U cilju prevencije od širenja zaraze korona virusa apeliramo na građane da izbjegavaju okupljanja veće grupe ljudi (svečanosti, manifestacije, sportska događanja kao i ukope pokojnika) kako bi maksimalno umanjili prijenos zaraze i izbjegli međusobne bliske kontakte i rukovanje.

- Shodno Odluci Vlade Republike Hrvatske o privremenoj obustavi rada osnovnih i srednjih škola, Gradonačelnik Grada Bakra donio je Odluku o privremenoj obustavi rada Dječjeg vrtića “Bakar” u navedenom terminu.


U svrhu praćenja i kontrole mogućeg širenja virusa na našem području predlažemo:

- Da se uvaže preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

- Da se uvaže preporuke o postupanju vezano uz sportske objekte, organizaciju i održavanje sportskih natjecanja i događanja Središnjeg državnog ureda za sport.

- Da se ne održavaju sportska natjecanja i ostala okupljanja na kojima bi mogli učestvovati sudionici iz područja zahvaćenih epidemijom Covid- 19 koja su objavljena dnevnim priopćenjima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske https://civilna-zastita.gov.hr/

- Na temelju svega navedenog Stožer civilne zaštite Grada Bakra poziva građane na pridržavanje propisanih higijenskih postupanja koja uključuju: češće i temeljito pranje ruku, prilikom kihanja i kašljanja koristiti maramice, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, korištenje dezinficijensa za ruke. 


Ukoliko osjetite znakove i simptome groznice, upale respiratornih puteva, čak i blage, ali novonastale, telefonom kontaktirajte svog liječnika ili epidemiologa za dogovor.

Radi prevencije daljnjeg širenja i zaštite Grad Bakar, Turistička zajednica Grada Bakra i Općinski sud u Rijeci za obnovu KO Kukuljanovo- nova, pozivaju građane da svu komunikaciju obavljaju putem elektroničke pošte, telefonski ili običnom poštom dok će Gradska knjižnica Bakar u navedenom periodu biti zatvorena za korisnike.

Važno je reagirati smireno i odgovorno, mjere koje donosimo imaju cilj usporiti i zaustaviti širenje virusa i zaštiti zdravlje građana. Mjesta panici na području Republike Hrvatske nema, pratimo situaciju i svi daljnji koraci bit će usklađeni s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Županijskog stožera civilne zaštite Primorsko- goranske županije, a javnost će o svemu biti pravovremeno informirana.