Bakar 16. lipanj 2021.

Slikovnica “Nonina žlica ljubavi” predstavljena na Škrljevu

Slikovnica “Nonina žlica ljubavi” predstavljena na Škrljevu
Zavičajna slikovnica “Nonina žlica ljubavi” predstavljena je jučer u dvorištu škrljevske škole

U stvaranju slikovnice “Nonina žlica ljubavi”, koja je tiskana uz potporu Grada Bakra, sudjelovali su učenici i učiteljice područnih škola iz Krasice i Škrljeva, koje djeluju u sastavu OŠ Bakar. 

Kroz cijeli su projekt učenike vodile učiteljice: Silvija Blažina, Helena Borčić, Ivana Sablić, Tamara Sobol, Nadija Vidas i Bosiljka Vrban- Arh.


Jučerašnjoj svečanosti u dvorištu škrljevske škole između ostalih su nazočili i pročelnica Ureda gradonačelnika Grada Bakra Maja Šepac Rožić, ravnateljica Gradske knjižnice Bakar Dolores Paro- Mikeli, Barbara Argentin Štiglić, predsjednik Mjesnog odbora Škrljevo Vice Sep i ravnatelj OŠ Bakar Tomislav Uzelac- Šćiran.

Ravnatelj bakarske škole tom je prilikom naglasio važnost njegovanja i očuvanja čakavštine te običaja zavičaja, a ova zavičajna slikovnica doprinos je tim nastojanjima kojima se u bakarskoj školi posvećuje velika pozornost.


Program promocije bio je ispunjen čakavskim recitacijama, scenskom igrom i napjevima našega zavičaja, a za uzvanike su ga izveli učenici koji su sudjelovali u stvaranju slikovnice.

O slikovnici

Otrgnuti zaboravu mali dio tradicionalnih recepata našega kraja, sačuvati uspomene i prenijeti trag prošlosti mladim generacijama, ciljevi su projekta i povod za stvaranje “Nonine žlice ljubȁvi”. 

Na malenima svijet počiva. Djeci ostavljamo sve što smo naslijedili od naših starih, sve ono dobro doživljeno u obitelji. Sa željom da predaja tradicijskih vrijednosti bude ispunjena ljubavlju, toplinom i poštovanjem prema nasljeđu nastala je “Nonina žlica ljubavi”. 

Uključili smo naše učenike u izradu slikovnice učeći ih prihvaćanju i čuvanju kulture života zavičaja.

Pitanje “ča ćemo jutra za obȅd?” postavljalo se svaki dan za vrijeme ručka, a nona je znala što se i kako kuha.

tekst: Nadija Vidas, foto: M. Šegulja