Bakar 28. srpanj 2022. Klaudio Vrančić

Starim putevima Škrljeva prošetalo pedesetak šetača

Starim putevima Škrljeva prošetalo pedesetak šetača
Interpretacijska šetnja “Stari putevi Škrljeva” okupila pedesetak šetača, kojima je Bore Štrbac otkrio brojne zanimljivosti iz povijesti i sadašnjosti tog bakarskog naselja

Zaljubljenici u šetnju i Bakarski kraj večeras su još jednom došli na svoje, zahvaljujući Turističkoj zajednici grada Bakra, koja je organizirala novu interpretacijsku šetnju- “Stari putevi Škrljeva”.


A starim putevima Škrljeva pedesetak je šetača, koliko ih se okupilo ispred Doma kulture, vodio iskusni Bore Štrbac. Šetačima je otkrio brojne zanimljivosti iz povijesti i sadašnjosti tog bakarskog naselja. 


Upoznao ih je s povijesti mjesta, sakralnim objektima, obližnjom Industrijskom zonom, sportskim uspjesima košarkaškog kluba Škrljevo, ulozi Karolinske ceste i željezničke pruge u razvoju mjesta, sakralnim objektima… 


Obišli su tako crkvu Presvetog Srca Isusova, sa starom kamenicom za svetu vodu, ali i po nekima najstariju crkvu na bakarskom području- crkvicu Svetog Ambroza.


Posjetili su i pučku šternu s bakarskim grbom, koja datira iz druge polovice 19. stoljeća. Na šumskom dijelu ture Štrbac je šetače upoznao s florom i faunom, a stigli su i do Tabora, gdje je bila utaborena francuska vojska, koja se povezuje s pojavom “škrljevske bolesti”.


Na povratku je sudionike, ispred Doma kulture Škrljevo, dočekala uobičajena okrjepa obogaćena bakarskim specijalitetima, kao i suvenir torbe s logom Margaretinog leta.