Bakar 4. rujan 2020.

Susjedstvo Praputnjak širom otvorilo svoja vrata

Susjedstvo Praputnjak širom otvorilo svoja vrata

Praputnjak, jedno od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, danas je širom otvorilo svoja vrata posjetiteljima koji su imali priliku upoznati to maleno mjesto s velikim srcem.

Na impozantnim Takalama, s kojih puca najljepši pogleda na Bakarski zaljev, večeras su službeno otvoreni Dani susjedstva Praputnjak, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.


Svečano otvorenje svojim su prisustvom uveličali i predstavnici Grada Bakra, Primorsko- goranske županije, Grada Rijeke te Rijeke 2020. Praputnjarci su preuzeli vremensku kapsulu od susjedstva Kostrena, a okupljene su članovi Udruge Praputnjak- kulturni krajolik upoznali sa svojim radom na očuvanju baštine. 


Od Takala su okupljeni, u društvu vila čestitica, prošetali do kraške doline- Dolčine. Kroz interpretacijsku šetnju “Pomalo i po kraju” upoznali su predivan krajolik. Posjetili su jedan od starih zaseoka Praputnjaka te razgledali lokvu i studenac.


Večernji dio programa održan je kod Doma kulture Praputnjak, gdje je, u sklopu programa “Dnevni boravak”, predstavljeno europsko susjedstvo Praputnjaka- Stichting Bewegend Beeld iz Nizozemske. Predstavljen je i izložak knjige “Europe- contours culturels”, autora Antona Zakarije, prema kojoj se razvila ideja projekta Praputnjak- kulturni krajolik.


Posjetitelji su imali priliku razgledati i izložbu povodom 155. godina rada Područne škole Praputnjak. Izložbu sačinjavaju stare fotografije i zanimljivi predmeti koji su sakupljeni zahvaljujući generacijama bivših praputnjarskih školarca. Druženje na Praputnjaku ne može proći bez balota po starinski pa su domaćini okupljenima otvorili jog, a druženje se u večernjim satima nastavilo uz domjenak.


Svoj su doprinos programu dale brojne udruge te OPG- ovi: Poljoprivredna zadruga Dolčina, Etno udruga Težakinje i težaki z Praputnjaka, KDU Praputnjak, praputnjarske podružnice Udruženje umirovljenika Grada Bakra i Lovačkog društva Tuhobić, Mesopustari Praputnjak, KUU Sklad iz Bakra te Gradska straža Bakar.


Za kraj spomenimo i kako su, u sklopu Dana susjedstva Praputnjak, u dvorištu Područne škole jučer održana zanimljiva predavanja- “Krajolici budućnosti”. Ranko Starac govorio je o Gradini, dok je Jelena Babić održala predavanje “Pčele, šišmiši, leptiri- oprašivač”.