Bakar 11. srpanj 2019.

Sve je spremno za spektakularnu Pomorsku bitku u Bakru

Sve je spremno za spektakularnu Pomorsku bitku u Bakru
Već 10 godina pripadnici Gradske straže Bakar topovima s bakarske rive hrabro brane grad od mletačkih jedrenjaka, koji ga bezuspješno pokušavaju osvojiti. Rekonstrukcije legendarne Pomorske bitke i ove će subote u Bakar privući tisuće posjetitelja, koji će uživati u raznovrsnom programu i spektakularnom vatrometu.

Brojnim važnim obljetnicama koje su obilježile godinu u Bakru, pridružile su se još dvije vezane uz najvažniji događaj Margaretinog leta i jednu od najposjećenijih kvarnerskih manifestacija- Pomorsku bitku.


Naime, prije punih deset godina TZ Grada Bakra i Grad Bakar održali su prvu Pomorsku bitku sa željom da se što autentičnije rekonstruira i od zaborava sačuva slavna pobjeda Bakrana nad Mlečanima koji su davne 1616. godine zadnji put pokušali osvojiti Bakar. 

Straža prepoznatljiv bakarski simbol

2009. godine osnovana je i Gradska straža Bakar 1848, udruga koja je, zbog svojih slikovitih odora i predanog čuvanja baštine, postala prepoznatljivi bakarski simbol. 


Jubilarna Pomorska bitka održava se u subotu, 13. srpnja, na dan kad Grad Bakar slavi svoj dan, ali i svoju nebesku zaštitnicu sv. Margaretu što će biti posebno obilježeno novitetom u programu, procesijom s relikvijom sv. Margarete. 

Uspon na vrh Risnjaka

10. Pomorska bitke donosi mnoštvo zabave i uzbuđenja, a uspon na sam vrh Risnjaka tradicionalan je početak subotnjega programa. Uspon kreće s Gornjeg Jelenja u organizaciji Planinarskog društva Bakar u 8 sati. Podno samog vrha nalazi se planinarski dom koji nosi ime po poznatom botaničaru J. Schlosseru i pravo je mjesto za okrjepu prilikom osvajanja vrha Risnjaka.


U svrhu očuvanja bogate bakarske povijesti i običaja, svake godine održava se Margaretin sajam po uzoru na stari sajam koji ima vrlo dugu tradiciju kao jedan od najvećih na ovim prostorima. To je sajam izvorne hrane, pića, gastronomskih delicija i izvornih suvenira te predstavljanja starih običaja, a izlagači su mnoge udruge i obrtnici s područja Grada Bakra, Primorsko- goranske županije te iz raznih krajeva Hrvatske.

Margaretin sajam i Mala pomorska bitka

Kako bi se i roditelji i djeca jednako uživali u Bakru "Mala pomorska bitka” najmlađima i ove godine donosi mnoštvo zabavnih sadržaja. Pod sponzorstvom INA- e (generalnog sponzora Margaretinog leta) u Gradskom vrtu će se, od 18 do 21 h, mališani moći zabavljati na velikom gusarskom brodu na napuhavanje, mreži s balonima, krenuti u potragu za blagom, crtati, bojati, plesati te uživati u brojnim drugim sadržajima.


Blagdan svoje nebeske zaštitnice Bakar će proslaviti u subotu, 13. srpnja na dan Pomorske bitke. U 18.30 sati središtem Bakra krenut će procesija s relikvijom sv. Margarete iz crkve Majke Božje od Porta do crkve Sv. Margarete u kojoj će svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predvoditi vlč. Marko Šarić, župnik župa sv. Jurja na Hreljinu i sv. Ivana Kristitelja na Zlobinu.

Povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske

Ove će godine članovi udruge Gradske straže Bakar 1848 s posebnim ponosom ugostiti brojne povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske čiji mimohod je, zbog njihovih odora, najslikovitiji događaj Pomorske bitke. 


Osim što će na Pomorskoj bitki proslaviti 10 godina svog postojanja te pucajući iz svojih topova i kubura posjetiteljima dočarati kako se branio Bakar u prošlosti, Gradska straža Bakar 1848 proslavit će jedno veliko priznanje. Naime, na Dan državnosti Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović dodijelila im je priznanje za očuvanje i njegovanje tradicije te doprinos promociji kulturno- povijesne baštine Hrvatske.

Rekonstrukcija povijesne bitke

Najveći je doživljaj svakako rekonstrukcija davne Pomorske bitke zbog koje već cijelo desetljeće u Bakarski zaljev (povodom Dana grada) uplovljavaju "mletački" jedrenjaci kako bi se uprizorila slavna pobjeda Bakrana kojom su, baš kao i poveljom Marije Terezije, Bakrani dokazali svoju slobodu i neovisnost. 


U bitki sudjeluju tri stara jedrenjaka opremljena pirotehničkim sredstvima i članovi povijesnih postrojbi Hrvatske vojske iz svih dijelova Hrvatske u svojstvu branitelja grada. Uz pucnjeve s jedrenjaka te pušaka, kubura i topova s obale, vatrene buktinje, vodene bombe i dimne efekte, originalnost doživljaja prave pomorske bitke je zajamčena. 

Spektakularni vatromet i Grupa Vigor

Impresivan prizor upotpunit će i školski brod "Kraljica mora" (koji će, usidren na rivi, budno pratiti bitku) te ratni brod Hrvatske ratne mornarice, tradicionalni gosti na Pomorskoj bitki.


Netom nakon završene Pomorske bitke mnoštvo posjetitelja okupljenih na rivi svake godine s nestrpljenjem očekuje vatromet za pamćenje, koji će obasjati Bakarski zaljev. Uslijedit će rasplesani sati prepuni dobre zabave na Žalu ribara uz nastupe grupa Vigor i Point.