Bakar 8. veljača 2024. Alma Hess

Svečano predstavljena nova ekološka slikovnica OŠ Bakar

Svečano predstavljena nova ekološka slikovnica OŠ Bakar
U prostoru Gradske knjižnice Bakar održana je svečana promocija nove slikovnice učenika OŠ Bakar

Učenici 3. razreda OŠ Bakar, njihova učiteljica Alma Hess i knjižničarka Vesna Štraser, svečano su predstavili novu ekološku slikovnicu koja je nastala u sklopu školskog projekta “Trag zelenog otiska”. Uz pomoć svojih mentorica slikovnicu su osmislili, ilustrirali i napisali učenici: Marina Alaburić, Ema Dujmić, Luka Golac, Vita Gržetić, Juraj Kezić, Matija Martinović, Josip Savić, Dora Šarlija i Elena Vidović. Slikovnica donosi toplu priču koja naglašava ljubav prema zavičaju i životinjama, a ponajviše brigu za okoliš i kraj u kojem živimo. 

Promocija je održana u Gradskoj knjižnici Bakar, a književno događanje okupilo je učenike i učitelje bakarske osnovne škole. Prisutnima se obratio ravnatelj Tomislav Uzelac Šćiran koji je pohvalio rad i kreativnost učenika i čestitao na njihovom malom književnom remek djelu. U zanimljivom programu kroz  igrokaz i čitanje slikovnice učenici su istaknuli šarolike poruke koje donosi priča. Oduševljena publika nastup učenika nagradila je velikim pljeskom. Pri završetku promocije učenici su zahvalili naftnoj kompaniji INA d.d. koja je kao na glavni sponzor cjelokupnog projekta podržala realizaciju mnogobrojnih ekoloških aktivnosti.


“INA je ponosna što već dugi niz godina ima priliku surađivati s Osnovnom školom Bakar te kroz različite projekte pridonositi razvoju ekološke svijesti među mladima. Iznimno smo sretni što je suradnja na projektu Trag zelenog otiska rezultirala stvaranjem ove predivne slikovnice. Slikovnica predstavlja nevjerojatan vatromet boja, oblika i tema, istovremeno osvješćujući važnost očuvanja okoliša iz perspektive učenika 3. razred. Svakako, svatko od nas može pridonijeti zaštiti okoliša uz malo discipline i želje za promjenom. Ovi mališani su kroz ovaj projekt pokazali upravo to - da su sposobni razumjeti i djelovati u zaštiti okoliša. Veselimo se nastavku suradnje i budućim projektima s Osnovnom školom Bakar”, ističu iz naftne kompanije INA d.d.

Prisutnim uzvanicima učenici su darovali slikovnicu te su vođeni željom za neprestanim učenjem i nadograđivanjem najavili nove zanimljive aktivnosti kojima u svom gradu ostavljaju veliki trag.

Slikovnica je tiskana u nakladi od 250 primjeraka u tiskari Igmar na Hreljinu, a tiskanje su financijski potpomogli naftna kompanija INA d.d., Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra. Slikovnicu je lektorirala profesorica Valentina Janeš, a predgovor je napisao ravnatelj Tomislav Uzelac-Šćiran.