Bakar 5. ožujak 2020.

Tečaj za interpretacijske vodiče ovog vikenda u Bakru

Tečaj za interpretacijske vodiče ovog vikenda u Bakru
Tečaj za interpretacijske vodiče ovog će se vikenda održati u Bakru. Namijenjen je svima koji su u profesionalnom dodiru s baštinom i imaju iskustva u radu s posjetiteljima.

Turistička zajednica Grada Bakra u listopadu je 2018. bila prva turistička zajednica koja je prepoznala vrijednost certificiranog tečaja za interpretacijske vodiče europskog udruženja Interpret Europe. Uspješno održani tečaj potaknuo je organizaciju iste edukacije diljem Hrvatske, a okruglom, desetom domaćin će od 6. ožujka opet biti Bakar i njegove brojne, baštinske priče. 


Deset tečajeva za interpretacijske vodiče organizirano je u samo dvije godine širom Hrvatske. Podatak je to koji govori o zanimanju profesionalaca povezanih s baštinom za vrstu edukacije koja im donosi bolje razumijevanje pojma interpretacija baštine te metode i tehnike samostalnog kreiranja interpretacijskih tura.

Da je interpretacija baštine važan dio kulturnog turizma o kojem se vrijedi educirati prva je u Hrvatskoj prepoznala TZ Grada Bakra s namjerom oživljavanja bakarskog turizma kroz vrednovanje bogate baštine. Organizacijom prvog Tečaja za certificirane interpretacijske vodiče u listopadu 2018., na kojem je sudjelovalo 16 profesionalaca iz cijele Hrvatske, potaknula je daljnje zanimanje za ovu vrstu edukacije.


Znanje o interpretaciji baštine polaznici su stjecali na tečajevima diljem Hrvatske, od Podravine do Šibenika, a okrugli deseti tečaj samo što nije započeo i to opet u Bakru koji će ovoga puta staviti naglasak na edukaciju lokalnih profesionalaca. Prvi dio tečaja održat će se od 6 do 8. ožujka, a drugi 21. i 22. ožujka. Namijenjen je, kao i svi do sada, svima koji su u profesionalnom dodiru s baštinom i imaju iskustva u radu s posjetiteljima (vodičima, članovima udruga, djelatnicima u obrazovanju, parkovima prirode, turističkim agencijama, muzejima, interpretacijskim centrima, turističkim zajednicama te iznajmljivačima koji njeguju baštinu).


"Izuzetno nam je drago što ćemo biti domaćini baš desetom tečaju za interpretacijske vodiče te što smo onim prvim potaknuli ovaj pozitivni trend edukacija o interpretaciji baštine u Hrvatskoj. Ovo će ujedno biti i osmi tečaj koji će kao trenerica voditi naša suradnica i kreatorica uspješnih interpretacijskih  šetnji Secret Zagreb, Iva Silla. Uz teorijski okvir i praktične vježbe osmišljene od strane udruženja Interpret Europe, Iva Silla podijelit će i svoje dragocjeno iskustvo interpretacijskog vodiča. Za mene osobno ovo će biti poseban tečaj jer ću kao direktorica proći kroz edukaciju vrlo važnu za baštinske projekte koje planiramo ove godine. A posebno me veseli zajedničko učenje i čvršće povezivanje s profesionalcima, sudionicima tečaja s mog područja iz Bakra, Škrljeva i Praputnjaka te sa sudionicima koji će nam doći iz drugih dijelova Kvarnera i Hrvatske”, naglasila je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZ Grada Bakra.