Bakar 29. kolovoz 2022. Izvor: KUU Sklad

Tradicionalna hrvatska pjesma i sevdah susreli se u Bakru

Tradicionalna hrvatska pjesma i sevdah susreli se u Bakru
Susret sevdaha i tradicionalne hrvatske pjesme u Bakru na koncertu ansambla Šadrvan i Ženskoga zbora Sklad

 U Bakru na Masarykovoj obali, kod novoga lukobrana, održan je koncert “A što ćemo ljubav kriti”, koji je svojim sadržajem bio spoj sevdaha i tradicionalne hrvatske pjesme. Članice Ženskoga zbora Sklad, uz ravnanje maestre Nade Matošević Orešković, uvele su publiku u koncert s ‘hrvatskom razglednicom’ sastavljenom od zanimljivih aranžmana tradicijskih hrvatskih pjesmama: Naranča, Istarski ples, Rodila loza, Dobra večer, ružo moja, Zagorska pjesma, čije aranžmane potpisuju poznati skladatelji poput Ronjgova i Papandopula.


Dobro poznat i afirmiran riječki ansambl Šadrvan, zajedno s violinisticom Natašom Veljak, započeo je nastup s pjesmom Život je more, koja je izvrsno odgovarala trenutku i mjestu koncerta ali i istaknula duboku simboliku mora usmjerenu na smisao života i njegove prolaznosti. Starogradske pjesme, sevdalinke i hrvatske tradicionalne pjesme iz različitih dijelova Lijepe naše probudile su u srcima publike mnoga sjećanja, posebne trenutke i izdvojile auditorij iz sivila svakodnevice odvodeći ih u mikrokozmos ljubavi, prijateljstva i topline. Mnogobrojna publika je s pozornošću pratila cijeli koncert i nagradila izvođače iskrenim pljeskom. Tijekom koncerta publika se uključila pjevajući pojedine refrene poznatih pjesama Kafu mi draga ispeci, Jutros mi je ruža procvjetala, Kolika je Jahorina planina, Emina. Ženski zbor Sklad otpjevao je a capella pjesme Mujo kuje i Kad ja pođoh na Bembašu. Na kraju koncerta ansambl Šadrvan i Sklad zajednički su izveli pjesmu S one strane Plive. Publika je dugo pljeskala i skandirala želeći da večerašnje sjajno raspoloženje potraje pa je ansambl Šadrvan je izveo još jednu pjesmu.                                                                                       


Večer puna emocija i pozitive, podrške i zadovoljstva, zajedničke pjesme koja ne poznaje nacionalne ni državne granice. Svemu tome je uvelike doprinesao ambijent divno uređenog trga kod novog lukobrana u Bakru koji je bio u potpunosti ispunjen zadovoljnim posjetiteljima. Ovaj koncert je pokazatelj ukusa i želje domaće publike i gostiju u Bakru te putokaz za  planiranje budućih kulturnih događanja koji povezuju kulture i glazbene izričaje. Put je to prema obogaćivanju i istraživanju nepoznanica i različitosti koje pružaju mogućnost upoznavanja i približavanja koji vode uzajamnom poštovanju i uvažavanju. 

Uz organizatora KUU Sklad i ovaj put su stali Grad Bakar i Turistička zajednica grada Bakra.