Bakar 4. studeni 2023. Alma Hess

“Trag zelenog otiska“ - uskoro nova slikovnica iz OŠ Bakar

“Trag zelenog otiska“ - uskoro nova slikovnica iz OŠ Bakar
Dijete po uzoru na odrasle osobe usvaja model ekološkog ponašanja koje trajno utječe na razvoj ekološke kulture. Budući da se zainteresiranost za životnu okolinu kod djece javlja vrlo rano ekološki odgoj važno je poticati od najranije dobi djeteta. Učenici i djelatnici OŠ Bakar već duži niz godina provode ekološke projekte s ciljem izgrađivanja kvalitetnih osobina ličnosti učenika koji će uistinu u budućnosti ekološki promišljati i djelovati.

“Trag zelenog otiska” naziv je novog ekološkog projekta koji se od ove školske godine provodi u OŠ Bakar. Projekt su osmislile učiteljica Alma Hess i knjižničarka Vesna Štraser uz podršku ravnatelja Tomislava Uzelca-Šćirana. 


“Ekološkim aktivnostima ostavljamo zeleni trag kojim na specifičan način izgrađujemo i razvijamo kod učenika osnove ekoloških spoznaja u kojem su skladan odnos djeteta i prirode glavni pokretač za stvaranje pozitivnog eko djelovanja. Učeći dijete promatrati, doživljavati i otkrivati tajne prirode svim osjetilima, priroda mu postaje prijatelj. Dijete na taj način prirodu bolje upoznaje i razumije. Ono što dijete usvoji kao naviku u najranijoj dobi ostaje kao temeljno znanje za budućnost”, poručuju učiteljice. 

U sklopu projekta u tijeku je priprema za stvaranje zanimljive ekološke slikovnice koju će marljivim radom, dječjom maštom i kreativnošću osmisliti, ilustrirati i izdati učenici 3. razreda OŠ Bakar. 


“Na taj način osvijestit će važnost dječje priče, poticat će stvaralaštvo i ljubav prema zavičaju kojem će ostaviti trajan trag kao dar svome gradu. Učenici će na kreativan način  izraziti svoje literarne i likovne talente, ali će učiti i o zaštiti očuvanja okoliša u kojem žive”, ističu iz bakarske osnovne škole.

Projekt su financijski podržali naftna kompanija INA d.d., Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra.