Bakar 18. srpanj 2022. K. Z. Mandekić, Foto : M. Šegulja

“Trio Solemnis” nastupio u crkvi Majke Božje od Porta

“Trio Solemnis” nastupio u crkvi Majke Božje od Porta
Pjevala je sopranistica Nina Kobler uz Krešimira Marmilića na violini i Milana Hibšera koji je oživio povijesne orgulje na koru crkve

Nakon dva izvrsna koncerta Gudačkoga kvarteta Cadenza i ansambla za ranu glazbu Minstrel, protekle nedjelje Trio Solemnis se prvi put predstavio bakarskoj publici u crkvi Majke Božje od Porta u Bakru. 


Pjevala je sopranistica Nina Kobler uz Krešimira Marmilića na violini i Milana Hibšera koji je oživio povijesne orgulje na koru crkve. Trio je osnovan 2016. u Zagrebu, a njegovi članovi su iskusni i renomirani glazbenici, poznati domaćoj i stranoj publici dugi niz godina.    


Na programu su bila djela poznatih svjetskih skladatelja Mozarta, Buxtehudea, Haendela, Bacha, Vivaldija, Rheinbergera, ali i hrvatskih Zajca i Hibšera. Publika je uživala izvrsnoj izvedbi i posebnom ugođaju kojega je pružio zvuk starih orgulja koje smo nakon 20- ak godina ipak imali priliku čuti u crkvi Majke Božje od Porta- doduše, samo u dvjema skladbama. Radi lošeg stanja orgulja koncert se nastavio na standardnom instrumentu. 


Niti trenutak tehničkih poteškoća tijekom samog koncerta nije obeshrabrio i pokolebao umjetnike. Nije omeo niti publiku u meditaciji i uživanju u umjetničkoj izvedbi: divnom glasu sopranistice Nine Kobler i sviranju violinista Krešimira Marmilića i orguljaša Milana Hibšera. Zadovoljna publika je nagradila umjetnike koji su prisutne počastili dodatkom- izvedbom skladbe Panis Angelicus, autora Cesara Francka, koja je sastavni dio himne “Sacris solemniis”, koju je napisao sveti Toma Akvinski.                        


Klasični Bakar zatvara poznati barokni ansambl Camerata Garestin i to u srijedu, 20. srpnja, u 21:00, u konkatedrali Sv. Andrije apostola.    

Svi koncerti su održani uz potporu Ministarstva kulture i medija i financijsku podršku Grada Bakra i Turističke zajednice Grada Bakra i time su darovani svim ljubiteljima glazbe bez naplate ulaznica.